Hírek

2016.07.30. 12:23

Gépmatuzsálemek a találkozón

Keszthely –A több mint 100 éves, működő kétgépes gőzeke és több évtizedes traktorok is várták a közönséget a Majorbéli Géptalálkozón szombaton.

Keszey Ágnes

22 tonna súlyú,  széntüzelésű,  3000 liter víz van benne, 7 bar nyomás kell a szántáshoz a közlekedéshez elég 3,5 -4 bar  is, körülbelül 150 lóerős, 1910-ben készült: ez a Fowler-féle kétgépes gőzeke, melyet a közönség is láthatott szombaton.
- Ikertestvérek, csakis párban  tudnak dolgozni:  háromszáz méteres drótkötélen hol az egyik, hol a  másik húzza az ekekocsit. Mindig egy fogás mélységet mennek- mesélt a matuzsálem monstrumról vezetője,  Nyárádi Zoltán. 
Ám nem csak ez a  majormúzeum legkülönlegesebb gépe. Mint Szabóné Lázár Ibolya igazgató elmondta: az első hazai gyártású, 1923 -ben készült nyersolaj traktor is működőképes. Ezek mellett az ország számos tájáról érkezett gyűjtők régi, több évtizedes traktorait is megcsodálhatta a közönség. A látogatók  a géppel és kézzel végzett mezőgazdasági munkákba is betekinthettek, s kipróbálhatták például  a cséplést, a gabonatisztítást - és őrlést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!