Hírek

2016.07.29. 07:00

Gimnázium után, egyetem előtt - Így ünnepelték sikeres felvételijüket a zalai fiatalok

Zalaegerszeg - Kedd este kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Az idén felsőoktatásba jelentkező több mint 111 ezer diák mintegy 67 százalékát felvették valamelyik egyetemre, főiskolára, majdnem négy százalékkal többet, mint tavaly. E 67 százalék között sok a zalai diák is, így felkerestünk öt „exgimnazistát”, hogy megtudjuk, hol folytatják tanulmányaikat, s miként ünnepelték a sikeres felvételit.

Mikó-Baráth György

A zalacsébi Horváth Petra szeptembertől a Budapesti Corvinus Egyetem tanulója lesz, turizmus-vendéglátás szakon. S, hogy miért is pont ez a szak? „Az idegen nyelvek és az utazás iránt érdeklődöm legjobban, ezért választottam ezt az irányt.” A várva várt hivatalos sms-t, meg is ünnepelték Petráék. „A ponthatárok kihirdetését Zalaegerszegen vártam egy barátnőmnél, baráti társaságban. Ugyanitt együtt ünnepeltük meg egy kis borral, sütivel, grillezéssel, hogy felvettek mindegyikünket.” Az írásbeli érettségi nehézségét firtató cikkünk egyik riportalanya volt Horváth Zita.

Kíváncsiak voltunk, hogyan sikerült a felvételije a gyenesdiási lánynak. „Sorrendmódosítás után, a BCE-GTK turizmus-vendéglátás szakát jelöltem meg elsőként és sikerült is bekerülnöm. A gazdaságtudományi karon belül van átjárhatóság a szakok közt, így úgy gondolom, hogy kezdetnek a turizmus jó lesz számomra, hiszen tudom használni, fejleszteni a nyelvtudásomat. A ponthatárhirdetés estéjét a barátnőimmel töltöttem, akikkel együtt koccintottunk a sikerünkre, hiszen mindegyikünk bekerült oda, ahova szeretett volna.”Vannak azonban olyan végzős diákok is, akiknek a „nagy nap” nem 26-a este volt, hanem már jóval korábban.

Így volt ezzel Bodrogi Boglárka is. „Nekem másmilyen rendszer volt, írásbeli és szóbeli felvételin vettem részt már május közepén, s akkor azt is megtudtam, hogy felvettek Budapestre, divatmenedzsment szakra, egy művészeti és divat iskolába. Már egészen kiskorom óta megvan a divat iránti lelkesedés és családunk egy barátjának segítségével betekintést is nyerhettem már a divat világába. Azonnal beleszerettem.”

Szalai Flóra elmondta: „Első helyen Győrbe jelentkeztem, a Széchenyi István Egyetemre, Egészségügyi szervező szakra. Azt hiszem elsőként a személyes kapcsolataim motiváltak a várost illetően, hisz Győr remek város. Július 26-án, az eredmények kihirdetésének estéjen, izgatottan figyeltem az oktatással kapcsolatos honlapok oldalait otthon. Végül technikai okok miatt egy a győri egyetemmel foglalkozó honlapon találtam meg a szakomra kihirdetett ponthatárt. Nagyon megkönnyebbültem, majd nem sokkal később azt a bizonyos sms-t is megkaptam. Természetesen egyből értesítettem a családom összes tagját a nagy hírről, és ezek után a barátaimat is. Jó barátok réven egyből átjöttek a házunkba, és együtt ünnepeltük a sikeres felvételimet.”

Végül pedig az egykori Kölcseys diák, Halász Márk számolt be arról, hogy van olyan eset is, amikor „édes teher” a felvételi eredményekre várakozás. „A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészkarának német-történelem szakos tanári képzésére jelentkeztem. A pontok kihirdetése nem jelentett különösebb stresszt, mivel a várható ponthatárt meghaladta szerencsére az eredményem. A felvételt pedig a családom körében ünnepeltem pezsgővel és jókívánságokkal.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!