Hírek

2017.07.01. 17:09

Ötödször ütött tanyát a Göcseji Hacacáré a becsvölgyei faluháznál

Ismerős dallamok, kedvelt citerafutamok, táncos lábak, dalos ajkak fogadták a látogatót szombaton a becsvölgyei faluháznál, ahol az V. Göcseji Hacacáré ütött tanyát.

Arany Horváth Zsuzsa

Kiss-Molnár István táncpedagógus, a néptáncos seregszemle ötletgazdája lapunknak elmondta, legalább 300 fellépőt láthat a közönség ezen a fesztiválon, amely az évek alatt rangos helyet vívott ki magának a zalai népzenei palettán. A találkozó egyediségét a felszabadult együttlét adja, hiszen itt nincs minősítés, verseny, ami vetélkedést, feszültséget okozna, csupán tiszta táncos és dalos öröm, amellyel a zalai néptánccsoportok egymás produkcióit elismerik. A seregszemle gyermek és felnőtt csoportoknak szól, idén több mint húsz táncos formáció lépett az alkalmi színpadra, hogy számot adjon tudásáról. Ottjártunkkor az egerszegi  Bajnóca Gyermekcsoport, a zalaapáti  Kisboróka Táncegyüttes mutatta be műsorát, előtte a gellénházi Galagonya Citerazenekar játszott rábaközi dallamokat.

A zalaapáti  Kisboróka Táncegyüttes is bemutatta műsorát a Göcseji Hacacárén
Fotó: Pezzetta Umberto

A vetélkedésre késő délután az "első göcseji hajfonó verseny" adott lehetőséget, amelynek keretében a Szabó Tímea, Szabó Emőke s Geráth Anna alkotta zsűri előtt mutathatták be a versenyzők a hajkoronacsodákat. Este a nagykanizsai Kanizsa Csillagai együttes adott, a cigány folklórra épülő koncertet, a résztvevők pedig igyekeztek megdönteni tavalyi rekordjukat: egyszerre a lehető legtöbben járják a göcseji lakodalmakban éjfél után szokásos kukoricatáncot, kukoricaszemeken mezítláb. Egy éve háromszázan veselkedtek neki a rekord felállításának.

Az eseményen az egyik legidősebb táncos a 70 éves  Kiss István táncpedagógus volt, aki már 1961-ben is vezetett néptánccsoportot, a megyében akkor legfiatalabb vezetőként, ma pedig az andráshidai Szélrózsa együttes köszönheti neki a sikereket. Az ötödik Göcseji Hacacáré a megyeszékhelyi Gyéres Együttes Folk kocsma-beli táncházával ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!