Hírek

2017.04.04. 18:40

Gólyafészkeket mentettek Nagykanizsán

Egyedülálló módon civil kezdeményezésre felfrissültek a gólyafészkek kedden a miklósfai városrészben.

Benedek Bálint

Két természetfotós, Maros Sándor és Szabó Zsolt hosszú évek óta figyelik a madarakat, a gólyák vonulását, fészkelését is nyomon követik.

- Miklósfa több gólya lakóhelye évek óta, ám jó ideje nem újították fel egyik fészket sem - mondta Szabó Zsolt. - Új fészekaljakat is szerettünk volna építeni, s a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület zalai szakosztályával, valamint az E.ON vállalatcsoporttal közösen cselekedtünk.

A természetfotós hozzátette: néhány fészek annyira elhasználódott, megtelt földdel, hogy nem szívesen költ benne a madár, s találtak egy olyat is, melyre próbált ugyan vesszőket hordani a gólya, de az építmény instabillá vált.

A vonuló madarak számára Miklósfa ideális hely, ugyanis a környéken sok a szántóföld, a lápos terület, sőt, a közelben találhatók a Mórichelyi-halastavak, innen is beszerezhetik a gólyák a táplálékot.

A helyszínen Lőkkös Andor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre elmondta: a madarak már egy ideje építik a fészkeket, de amit kicsit átalakítottak, oda csak a hím érkezett meg, ezért számára nagy segítség lesz az újjávarázsolt lak.

- Eléggé ritka, ám becsülendő, hogy civilek sietnek az állatok segítségére - vélekedett Lőkkös Andor. - Remélhetőleg így több gólya születhet, ami a fotósoknak is jó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!