Hírek

2015.08.05. 13:14

Gólyákat engedtek szabadon Fenékpusztán

Fenékpuszta – Öt felgyógyult gólyát engedtek szabadon szerdán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Balaton-parti bázisáról.

Varga Andor

Darázsi Zsolt, az MME zalai titkára elmondta: évente kétszer van hasonló „kirajzás”: tavasszal a Fenékpusztán áttelelt madarak, ilyenkor pedig zömében idén kikelt, majd az első repülések során megsérült (általában áramütött) egyedek kerülnek sorra.

– Az idei legsúlyosabb esetünk egy belső sérüléseket szenvedett gólya volt, amely úgy került be, hogy vért hányt, és a nemzeti parkos kolléga, aki hozta azt mondta: szerinte már a reggelt sem éri meg – mesélte Varga Júlia, a gyűrűzőbázis madarainak első számú gondozója. – Három napon át óránként pár csepp vízzel és falatnyi étellel etettem, de eleinte a csirkehús-cafatokat is úgy kellett lemasszírozni a torkán. Két hét múlva állt lábra, most pedig elsőként repült el.

A röpdében maradt madarak közt is van két „nevezetes” eset. Az egyik madarat Zalában légpuskával lőtték meg, és bal szárnyát „könyéktől” amputálni is kellett. Ő már soha nem térhet vissza a természetbe. Nem dőlt el viszont még a sorsa annak a gólyának, amely valahol a Bakonyban egy templomtornyon akadt fenn: szárnyát átfúrta a villámhárító, úgy kellett kiszabadítani. A sebet naponta kezelik, de a sérült testrészt meglehetősen furcsán tartja – nem tudni még, röpképes lesz-e valaha.

A tegnap szabadon bocsátott gólyák egyébként simán elérhetik az idei vonulást: az első madarak már elindultak (köztük örömbefogadó családjaikkal az a hat gólyafióka is, amelyek a nyár elején a fenékpusztai keltetőben bújtak ki a tojásból), de a következő néhány hét a tapasztalatok és a szakkönyvek szerint bőven elegendő lesz, hogy megfelelően megerősödjenek.

Fenékpusztán egyébként a nyáron a szokottnál is nagyobb volt a „fiókaforgalom”.

– Ötvennél több kisebb testű madarat is szabadon engedtünk – mondta Varga Júlia, akinek a gólyák távoztával most egy fészekalj épp csak pelyhes molnárfecske fióka, valamint egy szárnyaszegett gyurgyalag ad állandó munkát. Előbbieket ugyancsak emberi beavatkozás hozta a szorult helyzetbe: fészküket ugyanis valaki egyszerűen leverte az eresz alól.

Fenékpusztán a szerdát két, autóbalesetből felépült macskabagoly szabadon bocsátása koronázta meg este.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!