Hírek

2017.02.18. 16:16

Gondolatban már kertészkednek a nemesapátiak

Nemesapáti - Hasztalan rejtőzködik dombok, erdők-mezők fái közé a Zalaegerszegtől keletre fekvő kedves, ősi település, könnyen megtalálni - egyszerűen csak „toronyiránt” kell menni. A szó szoros értelmében.

Fincza Zsuzsa

A dombtetőn ugyanis a Szent Miklós plébániatemplom - mint tengerparton a világítótorony - már kilométerekkel távolabbról mutatja az irányt, így könnyen rátalálni a bekötőútra, amely ide-oda kanyarogva felvezet Nemesapátiba. A már kopottas télvégi gúnyájában is megkapó szépségű kis faluban csinos porták, rendezett közterületek - s mi még lesz itt, ha kitör a tavasz? A központban elegáns középületek, mindennel felszerelt modern iskola, óvoda, közösségi ház. Az utóbbiban vidám társaság - a nyugdíjasok egyesülete tart éppen víg télbúcsúztató klubdélutánt.

S mi más lehetne a téma, mint a várva várt kertészkedés. Mert ugye itt mindenkinek van a ház körül kiskertje virággal, veteménnyel, „hegye” szőlővel és gyümölcsössel, de akad, akit a mezőn is a munka várja. A legidősebb klubtagjuk, Horváth Gyuláné, Bözsi mama, túl a nyolcadik X-en, bár már bottal jár, a kapálásban sem sereghajtó, de be lehetne nevezni szinte az összes nemesapáti portát a „Magyarország legszebb kertje” mozgalomba.

- Az enyém lenne a „legtöbbet kritizált” cím - fűzi tovább a gondolatsort Rózsás Ilonka, az egyesület „pénztárnoka”. - Az orvosi rendelő mellett lakunk és aki arra jár, megáll, mert fontosnak tartja megosztani velem a véleményét, hogy mit hova kellett volna ültetnem, hogyan kapáljak, öntözzek, kötözzek.

Egy kis napfürdőzés a közösségi ház előtt. Már a kertészkedésről ábrándoznak...
Fotó: Fincza Zsuzsa

Frankovics Tibor, a 2005-ben alapított egyesület első elnöke szerint a jelenleg 34 fős gyülekezet erőssége, hogy soha nem kell lasszóval fogdosni az embereket a rendezvényekre. De bármilyen jól érzik magukat a falujukban, mégis gyakran kiteszik otthonról a lábukat - ugyanis imádnak közösen kirándulni. Kihasználva a kiváló közlekedési lehetőséget, egy évben többször is elmennek Badacsonyba, Sümegre, rendszeresen járnak Szentgrótra fürödni, fényképeszkedtek a zalaszántói sztúpa lépcsőin, de megcsodálták már az ajkai kristálymúzeumot is.

- Eredetileg ajkai vagyok ugyanis, s van ott ismeretségem - magyarázza Fehér Jánosné, Gizike. Elárulja azt is, hogy a ház körül legszívesebben az imádott virágaival veszi körbe magát, a sárgarépát és az egyéb veteményt a szőlőhegyen neveli - a termést felesben fogyasztják a vadnyulakkal.

A polgármester, Gáspár Zoltánné is nyugdíjas, a falu ügyes-bajos dolgait társadalmi megbízatásban intézi, köztük természetesen a nyugdíjasokról sem feledkezik meg. Mint a tagok kórusban” mondják, neki köszönhetően a klubdélutánokon, miként ezúttal is, terített asztal és mindig valami meglepetés várja őket. S ha már a „kórusnál’ tartunk: Deák Jenőné, az egyesület egyik alapító tagja határozottan állítja, akár dalköre is lehetne a falunak, hiszen mindig nagy sikerük van, ha ünnepek alkalmával összeállnak, énekelnek, verset mondanak.

- Jut eszembe! Tartozom egy verssel - szúrja közbe Mittly Jenő, aki tíz éve Budapestről költözött Nemesapátiba. Megunta a füstös várost, 40 évet dolgozott öntödében, elege volt. A Csácsbozsokon élő rokonsága hatására költözött a közeli faluba, ahol azonnal befogadták Terikével, a 64 cserép virággal felpakolva érkezett feleségével együtt.

A legközelebbi nagy eseményük a február 27-én délután kezdődő a „Szent József kilenced”, a Szent József életét megjelenítő népi hagyományok szerinti liturgia lesz.

- A Szállást keres a Szent család karácsonyi misztériumjátékot már ősidők óta előadjuk, s utána mindig egy évig sóvárogtunk, míg újra sorra került. Ezért kerestünk egy olyan liturgiát, ami különleges, és más még nem koptatta el. Így jutottunk el hat évvel ezelőtt Szent Józsefhez. Eredetileg a kilencedet, a kilenc napi megemlékezést házról házra járva adtuk elő, de a korunkra tekintettel már a közösségi házban állítjuk fel az oltárunkat és József névnapjáig 9 délutánon át nap mint nap felelevenítjük Szent József életútjának állomásait a hozzá rendelt szent énekekkel és imákkal együtt. A történet a nagyböjttel majd a templomban folytatódik - tájékoztat Németh Rózsa, a népi hagyomány felelevenítője, a találkozók megszervezője.

Amúgy elkényeztetett helyzetben vannak a nemesapáti nyugdíjasok - nem véletlenül választották az egyesület új elnökének Benkő Jánosné Erikát, a falugondnokot, aki most már nem csak munkaidőben - ahogy ő mondja - lesi a kívánságaikat. Nem tudnak olyan kéréssel előhozakodni, aminek a megvalósítását ne szervezné meg.

- Ami éppen érdekli őket, azt valósítjuk meg, persze kicsit irányítjuk őket, de nem bánják... Így mindig van torna, vers, mese, dal, sütemény, egy kis bor, hogy jól érezzék magukat - mondta búcsúzóul Benkő Jánosné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!