Hírek

2016.08.21. 11:44

Grünhuték gőzhajója

Nagykanizsa – Újabb látványossággal, Kanizsa dicső múltjának emléket állító alkotással örvendeztette meg a város közösségét Tarnóczky Attila.

Horváth-Balogh Attila

A lokálpatrióta ezúttal egy gőzhajó mását készítette el sárgaréz lemezből, melyet az Ady utca 4. számú házának homlokzatára szereltek fel pénteken.

Fotó: Gergely Szilárd

– A kanizsai nagykereskedelem emblematikus „szereplője" a Magyar nevű gőzhajó makettjét készítettem el – bocsátotta előre Tarnóczky Attila. – Nagykanizsa ugyanis a XIX. században igazi piaci központtá nőtte ki magát, s a városban rengeteg kereskedő élt, akik Bécsben, Triesztben, Fiume-ben is működtettek raktárházakat. Egyikük, a Grünhut-féle gabonakereskedő cég a saját gőzösével járta az Adriát – ennek a hajónak, illetve rajta keresztül Nagykanizsa kereskedővárosi múltjának szerettem volna emléket állítani.

S hogy az alkotás miért éppen az Ady utcára került? Készítője elárulta: régen az Ady utcát a légrádi országútként emlegették, mert a Drávát Zákánynál átlépve a horvátországi Légrádra vezetett, onnét pedig Fiume-be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!