Hírek

2017.03.28. 11:57

Gyenesdiáson már készülnek a strandszezonra

Gyenesdiás – Strandok fejlesztéséről, infrastrukturális beruházásokról, településgazdálkodási feladatokról, ezekkel kapcsolatos változásokról is tárgyalt a képviselő-testület a szezonra való felkészülés kapcsán.

Keszey Ágnes

Számos változás történik a településen idén. Ezek egyike a településre érkező vendégeket érinti: az idegenforgalmi adó mértéke fejenként és éjszakánként 400-ról 440 forintra változott. Tavaly a tervezettnél 4,5 millió forinttal több, 24,5 millió forintot meghaladó összeg folyt be ebből az adónemből.

A képviselők elé került előterjesztésből az is kiderül, hogy a legfrissebb statisztikai adatok alapján míg a szálláshelyek száma a tavalyihoz képest változatlan, addig kapacitásbővítések miatt a férőhelyek száma megemelkedett (1940 férőhelyet tartanak nyilván).

A gyenesi Lidó strand átalakítása a szezon után kezdődik majd meg. Ahogy a látványterv mutatja, megújul a  bejárat is

További változás, hogy idén először strandvezetőt alkalmaz az önkormányzat, valamint hogy a főútvonal melletti, a temetők környéki zöldterületek gondozását, a jelentősebb virágágyások tervezését és beültetését pedig vállalkozó fogja végezni. Így az önkormányzat dolgozói jobban tudnak foglalkozni a strandi zöldterületek karbantartásával, szépítésével. Az önkormányzat a fürdőhelyeken számos fejlesztést is tervez. A munkálatok megvalósítására pályázatot is benyújtottak.

– A legfontosabb feladat a Diási Játékstand feltöltése, hiszen 30-40 centimétert megsüllyedt a terület. Elindult a feltöltés és a füvesítés előkészítése. Szeretnénk megoldani a sétány-és játszótérfejlesztést, valamint gyermekkuckó is épül. A partvédő mű teljes rendbetétele, csúszásmentesítése és napozóstégek kialakítása kialakítása is cél. Szivattyús zsompokat (folyadékgyűjtő hely) is szeretnénk kialakítani, hiszen a vizet később is el kell szivatni a területről. A öko jelleget is szeretnénk hangsúlyozni a játszóstrand mellett: fejlesztenénk a hulladékgyűjtő rendszert is.

Gál Lajos szólt a tervekről
Fotók: Keszey Ágnes, archív

A sportpályák felújítása is fontos – sorolta a tervezett célokat Gál Lajos polgármester. Mindezeket június közepéig szeretnék megvalósítani, a munkálatokra közel 43 millió forintos támogatást igényeltek. A szezon után a Gyenesi Lidó strandon kezdődnek átalakítások: új jegypénztárat és beléptetőrendszert építenek, közműfejlesztés, játszótér bővítés és egy Kneipp – pont létrehozása a terv.

Mindezek forrásigénye valamivel több mint 30 millió forint. Egy másik (már elnyert) pályázati forrásból a Kárpáti korzón parkosítanak, játszóteret alakítanak, ki utcai bútorokat helyeznek ki. Az adósságkonszolidációs program keretében a jól gazdálkodó településeknek járó forrásból közel 112 millió forint jutott Gyenesdiásra: ebből több utca csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása is megtörténik.

A településen a nyári és őszi programterv is összeállt már: kiállítások, hagyományos és új rendezvények, fesztiválok is várják a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!