Hírek

2017.08.21. 17:43

Gyermekegyetem Nagykanizsán - Kőzeteket vizsgáltak és ásványvizeket kóstoltal

NAGYKANIZSA Kőzeteket vizsgáltak és ásványvizeket is kóstoltak tegnap a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ gyerekegyetemén a fiatalok.

Benedek Bálint

Az első, nyár eleji foglalkozás is sikerrel zárult, akkor az általános iskolások annyi új élménnyel gazdagodtak, hogy alig várták az újabb tábort.

- Először egyetlen turnust szerveztünk, ám a sok élmény nagy hatással volt a tanulókra, akik a barátaikkal is megosztották, milyen kiváló táborban jártak - mondta dr. Galambos Ildikó, a központ kutatásvezetője. - A mostani alkalom közel van az iskolakezdéshez, de még mindig játékos és interaktív foglalkozásokat tervezünk a hétre.

A szakember hozzátette: a fiatalok csillogó szemmel várják a programokat. Szinte teljesen mindegy, hogy a főhadiszállásként szolgáló Pannon Egyetem nagykanizsai épületének padsoraiból figyelik az előadókat, a kutatóközpontba látogatnak vagy éppen a Csónakázó-tóhoz kirándulnak.

A gyermekegyetem témája, hogy az életünk a víz körül forog, a fiatalok az oktatókkal közösen alaposan körüljárják ezt a témakört.

- Az előző tábor tapasztalatai alapján pontosan tudjuk, hogy a csillagvizsgáló, a kémiai nap és a fenntarthatósággal foglalkozó néhány óra népszerű lesz - tette hozzá dr. Galambos Ildikó. - Az alsósoknak még nincs földrajzuk, a felsősöknek már igen, de azt, amit itt hallanak, abszolút jól hasznosíthatják később, a tanulmányaik során.

A kövek között. Balról, első sor: Födő Emma Stefánia, Simon Alexandra Zoé, Birkner Janka Anna, Kurucz Barnabás, Radics Martin, Csiszár Áron Dávid. Hátul: Ferenczy Gergő, Pozsgai Emília, Dzsubák Eszter Fotó: Gergely Szilárd

Szóba került többek között a víz eredete, a szakemberek megtanították, hogy mit jelent a karsztvíz, a termálvíz és az ivóvíz. Néhány ásványvízfajtát meg is kóstolhattak, ezek között akadtak jellegzetes ízű és illatú gyógyvizek is. Ezek ismerete szorosan kapcsolódik a tananyaghoz, s az oktatók szerint az interaktív köntösben tálalt információk ebben az életkorban könnyebben megmaradnak a fiatalok emlékezetében.

Ottjártunkkor a diákok tekintete Pozsgai Emíliára, a kutatóközpont tudományos munkatársára szegeződött, aki az ásványtan rejtelmeiről beszélt.

- Ezek az ásványok annyira érdekesek, csillognak, és jól látszik rajtuk, hogy sok rétegből jöttek létre - lelkesedett Ferenczy Gergő, a Kőrösi-iskola másodikosa. - Imádom a köveket, van ametisztem, háromféle hegyikristályom, amelyek belül repedezettek. Izgalmas folyamat lehetett, amíg elnyerték ezt a fajta állapotot, persze mi, emberek ezt nem láthattuk.

Gergő gondol a jövőjére is, rendőr szeretne lenni, hobbiként pedig köveket gyűjtene, és úgy érzi, akkor mélyebben beleáshatja magát a kövekkel foglalkozó tudományokba.

A Piarista-iskola ötödikes tanulóját, Birkner Janka Annát a mintás kövek nyűgözték le, s örült annak, hogy mire elkezdődik a suli, sok új információval gazdagodik.

- A bordó a legszebb, mert az a kedvenc színem - mondta a szintén piaristás Födő Emma Stefánia. - A vízfajták ugyancsak lenyűgöztek, szinte mindenfélét kóstoltunk. Sokan undorodtak a gyógyvíz érdekes ízétől, pedig kellemesen aromás volt.

A tornász kislány pontosan tudja, hogy a folyadék fontos a szervezet számára, ezért napi három liter vizet iszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!