Hírek

2016.04.04. 16:54

Gyilkosság a grófnő birtokán

Rechnitz - A zalaegerszegi zsidó hitközség delegációja vasárnap ismét lerótta tiszteletét a meggyilkolt magyar zsidók emléke előtt az Ausztriában lévő Rohonc melletti emlékparkban.

Zalai Hírlap

A zalaiak 2006 óta koszorúzással vesznek részt az emléknapon, néhány éve emléktáblát helyeztek el a fogvatartásnak helyet adó épület falán.

Egerszegi hitközség delegációja: Preisz József, Siklósi Vilmos, Virágh Judit, Temesváry Tibor és Árvai József az emléktáblánál Fotó: Bajzik Csaba

Mi történt itt? 1945. március 24-én este vagonokban mintegy 200 magyar zsidó sáncásó érkezett a rohonci pályaudvarra. A munkaképtelen embereket éjfélkor a Batthyány-kastélyból a helyszínre szállított SS-ek, felfegyverzett párttagok agyonlőtték, agyonverték.

Paul Gulda zongoraművész, a RE.F.U.G.I.U.S. elnöke beszél

A mészárlás Batthyány Margit grófnő birtokán zajlott le. A tragédia körülményei mindmáig vitatottak, a tömegsír ma sincs meg, egyes adatok szerint a grófnő azon a napon több magas rangú nácit látott vendégül a kastélyban, és a helyi Gestapo-főnök, Franz Podezin ötlete volt, hogy szórakozásként rendezzenek öldöklést az épület pincéiben elszállásolt magyar zsidók között.

A RE.F.U.G.I.U.S., a Rechnitzer Flüchtlings- und Gedenkeninitiative Egyesület 1995 óta emlékünnepséget rendez a bécsi, a grazi, valamint a zalaegerszegi hitközség delegációjának jelenlétében. Arra törekszik, hogy a Kreuzstadl (kereszt alakú istálló) a Keleti Sánc minden áldozatának emlékműve legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!