Hírek

2016.06.28. 09:18

Gyilkosságból, rablásból származó tévékről vallott hamisan az anya

Zalaegerszeg – Fiát akarta menteni, magát keverte bajba az a 39 éves asszony, aki ellen a napokban emeltek vádat hamis tanúzás miatt.

Arany Gábor

Az egerszegi törvényszéken hétfőn kezdték tárgyalni a tavaly október 19-ei nagykanizsai emberölés büntetőperét. A tettesek egy Sugár utcai házból televíziókészüléket, arany ékszereket vittek el, utóbbiakat 250 ezer forintért adták zálogba. A történethez tartozik, hogy a nyomozók két nappal később házkutatást tartottak az egyik gyanúsított, a 18 éves U. Vilmos Dózsa utcai lakóhelyén, és megtalálták az előző napon ellopott LG televíziót, valamint egy három héttel korábbi rablásból származó Philips tévét is.

A vádirat szerint ezekről akkor tanúként kérdezték meg a fiatalember anyját, F. Beátát, aki hozzátartozóként élt a lehetőséggel és nem tett vallomást. Beszélt viszont másik fiának élettársa, aki azt állította, hogy az LG készüléket két héttel korábban a kanizsai bolhapiacon együtt vásárolták F. Beátával és O. Istvánnal (utóbbi lett később az emberölés elsőrendű vádlottja). Ekkor felhívták a figyelmét, hogy a televízió súlyos bűncselekményből származik és egyben a hamis tanúzás következményeire is kioktatták. Ekkor a fiatal nő visszavonta vallomását és közölte, sose látta a tévét a Dózsa utcában. Korábban is csak azért állította, mert F. Beáta erre kérte és azt is elmondta neki, hogy a tévét a rendőrség nem sokkal korábban foglalta le tőlük.

Egy hónappal később újra meghallgatták F. Beátát, aki ekkor már önként akart vallomást tenni, és a hamis tanúzás következményeiről szóló figyelmeztetéseket is tudomásul vette. A nő azt vallotta, hogy a Philips televíziót fia letartóztatása előtt egy hónappal a bolhapiacon vette, a náluk megtalált nagyobb összegű pénz pedig az övé. Ezen a vallomásán két és fél hónappal csak annyiban változtatott, hogy a fia szekrényéből lefoglalt pénz eredetét nem ismeri, nem is tudott róla. Azért vallott mást korábban, mert a gyermekét akarta védeni.

Az asszonyt igazságszolgáltatás elleni bűncselekmény miatt jelentette fel a rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte, a nő ellen életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekményre elkövetett hamis tanúzás, valamint büntetőügyben hamis tanúzásra felhívás bűntette miatt emelt vádat az egerszegi járási és nyomozó ügyészség. Büntetésként végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre téve indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!