Hírek

2016.06.23. 12:43

Gyógyító négylábúak - Megkezdik az utánpótlás képzését a terápiás kutyások

Zalaegerszeg – Először csak messziről szemlélik a gyerekek a kutyákat, egyikük egy kis biztatásra megsimítja egyiket, s mikor a többiek is látják, hogy a nyugodt eb tűri, felbátorodnak.

Hajdu Péter

Sok kisgyermek így kezdi az ismerkedést a kutyával. A napokban is így történt az Apáczai ÁMK udvarán, ahol a Göcsej Kutyaklub terápiás csapata is részt vett a gyermekjóléti központ vakációs programján.

– Ilyenkor élményszerűen találkozhatnak a gyerekek a kutyákkal, és akik félnek tőlük, itt most biztonságos körülmények között, speciálisan kiképzett, vizsgázott terápiás kutyákkal kerülnek kapcsolatba – mondja dr. Kis-Kádi Tamásné, a kutyaklub terápiás csapatának tagja.

Jelenleg három párból állnak a terápiás kutyások. Dr. Gombos László, a klub elnöke és a terápiás csapat vezetője Gyömbérrel, a golden retrieverrel érkezett, Németh Judit Mazsolát, a puli keveréket vezette, dr. Kis-Kádi Tamásné pedig Elcsával, a border collie-val férkőzött a gyerekek bizalmába.

– A három kutya intézményekben dolgozik. Gyömbér a Landorhegyi iskolába jár már hét éve, én Elcsával két helyen dolgozom. A Kis utcai óvodában hat éve, a Báthory szakképző iskolában pedig nemrég kezdtünk személyiségfejlesztő tréningeket végezni. Mazsival Boncodföldére jár a gazdája az autista házba, továbbá Zalaegerszegen a Nyitott Ház programban is tevékenykedik.

Török Dominik és Németh Judit Mazsolával a puli keverékkel, dr. Gombos László Gyömbérrel, mellettük Zalavári Dominik és dr. Kis-Kádi Tamásné Elcsával, aki éppen pacsit ad Zalavári Dorkának. Fotó: Katona Tibor

Mint a szakembertől megtudtuk, a kutya domesztikációja során megtanult különösen jól kommunikálni az emberrel, sőt képes ráhangolódni az ember hangulatára, lelkiállapotára. Vannak olyan kutyák is – mert nem mindegyik ilyen –, amelyek érzékenységüknek köszönhetően alkalmasak gyerekekkel, sérült emberekkel való együttműködésre, ilyenek a terápiás kutyák.

– Először az alap engedelmességi képzésen vesznek részt, utána pedig megtanulják, hogyan kommunikáljanak óvatosan, hogy bánjanak óvatosan az emberekkel. Nem elsősorban a fajtától függ, hogy melyik kutya alkalmas erre a feladatra, hanem mindig az adott egyed tulajdonságai döntik el. Az a lényeg, hogy se agresszió, de félelem se ébredjen bennük a munkájuk során. Ez utóbbira egy éves koruk előtt semmiképpen sem kerülhet sor, a terápiás kutyáknak is meg kell hagyni a gyermekkort. Idő kell ahhoz, hogy jól megérjen a feladatra az idegrendszerük. Bírniuk kell a furcsa zajokat, különböző ingereket, ami terápiás helyeken érhetik őket. A képzésük során figyelünk rá, hogy minél több helyre vigyük őket. Sok embernek, sok ingernek kell hatni rájuk a szocializációjuk során – mondta dr. Kis-Kádiné.

E speciális kutyákról és munkájukról azt is megtudtuk, hogy mindig párban dolgoznak a gazdájukkal, párban teszik le a terápiás vizsgát, és a párok nem is cserélhetők. A két fordulós terápiás vizsga első része a temperamentum vizsga, amin a kutya karakterét tesztelik. Például, ha a húsos csontot elveszik tőle, nem moroghat, nem ellenkezhet, s ezt követi a páros gyakorlati vizsgája munka közben. A terápiás csapat jó eredményeket ér el, tudományos módszerekkel igazolták már, milyen nyugtató hatásuk van a kutyáknak az emberre. Ezt a stresszoldó képességüket használják ki. A gyerekekre motiváló hatásuk is van, nagy öröm számukra, hogy nekik is szót fogad a kutya, és irányíthatják. Ez magabiztosságot ad, fejleszti a kommunikációs képességüket, és leépíti a félelmet, kaptunk tájékoztatást a terápiás kutyák képességeiről, s hatásukról. Mint az évek során kiderült, az eddigi munkájuk alapján jelentős igény van rájuk. Kérdés, lesz-e utánpótlás?

– Most nyáron kezdjük el három-négy kutya és gazdája kiképzését, akik csatlakozni szeretnének hozzánk, mert az utánpótlásra is gondolnunk kell – mondta dr. Kis-Kádi Tamásné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!