Hírek

2017.02.07. 18:30

Árvíz: hétfőn éjszaka tetőzött a Zala

Gyors lefolyású, veszélytelen árhullámként jelentkezett a hétvégi olvadás és a hétfői esőzés a Zalán.

Arany Gábor

A folyó megemelkedett vízszintje miatt a megyeszékhely jelentős vízgyűjtőjeként működő Vizsla-árok zsilipjét a folyó gátjában, a Dózsa-pálya közelében hétfőn késő délután lezárták, hogy az ár ne duzzasszon vissza a város csatornarendszerébe. Erről Vaski Endre, a vízügyi igazgatóság zalaegerszegi szakaszmérnökségének vezetője számolt be kedden. A városból érkező csapadék pedig ezek után az úgynevezett oldalbukóba került.


Az olvadás és a hétfői eső miatt kialakult árhullám kedden délelőtt vonult le a megyeszékhelynél
Fotó: Pezzetta Umberto

A Vizsla-árok valamikori medre a vasúttal párhuzamosan, és az egykori víztisztítóműnél éri el a folyót. Ily módon semmi gondot nem okozott a vízszint emelkedése. A Zala egyébként hétfőn éjszaka tetőzött Zalalövőnél, ami kedden délelőtt a megyeszékhelynél is bekövetkezett. Készültséget sehol nem kellett elrendelni. Az egész napos hétfői esőzés idején csak az Alsóerdei út elején kellett beavatkozni, az uszadékot távolították el a vízelvezető árokból azon a részen, ahol a víz megkezdi föld alatti útját a Zala felé. A két közeli záportározó közül a Tungsram melletti, I-es számúban gyűlt fel csapadék, míg a délkeleti oldalon, az Alsóerdő szélén a II. tározó lényegében üresen maradt.

Csak Szalapán kellett vizet szivattyúzni hétfőn a tűzoltóknak, egyéb helyen nem okozott problémát a csapadék a megyében - erről számoltak be érdeklődésünkre a katasztrófavédelmi igazgatóságon. Felhívták a figyelmet, hogy a vízelvezető árkokat rendszeresen tisztítani kell, hogy ne okozzanak gondot csapadékos időben. Emlékeztettek rá, a közterületi árkok, nyitott csatornák, átereszek tisztán tartása, a víz elfolyásának biztosítása az ingatlan előtti szakaszon az adott ingatlan használójának kötelessége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!