Hírek

2016.09.28. 06:46

Gyújtogatás áldozata lett a pincéje - ami ez után történt, igazán megható

Eszteregnye - A dél-zalai faluban élő Bóka László pincéjét ismeretlenek feltörték, majd felgyújtották.

Horváth-Balogh Attila

A takaros hajlék teljesen porrá égett. Az eset az év elején történt és ma már Bóka Lászlónak van egy új pincéje - hála a tragédia nyomán kibontakozott széles összefogásnak, a barátok, szimpatizánsok önzetlen támogatásának.

- 1994 óta foglalkozom szőlővel itt, a rigyáci Bódi-hegyen, a birtokot az apámtól örököltem - bocsátotta előre.

- Gazdálkodtam, műveltem a szőlőt, építettem a pincét és berendeztem úgy, hogy jól érezzem magam benne. Amire szükségem volt, mindenem megvolt, úgy a szőlő, a borászat, mint a lakhatás, kényelem szempontjából. Azonban idén január 28-án éjszaka mindez semmivé lett.A férfi elmondta: a tetőtér-beépítéses, részben tégla-, részben boronafalú épület teljesen rommá égett. A hordókból csak az abroncsok maradtak meg, a vastag dongák.

Az a hatósági vizsgálatok során bizonyossá vált, hogy a tüzet nem elektromos zárlat okozta és az is, hogy valaki, vagy valakik feltörték a pince ajtaját, ugyanis megtalálták a feszegetés nyomait viselő zárszerkezetet a maradványok közt, s két pincével odébb a férfi rábukkant két szőlőkarójára is, melyeken pont a zárakkal azonos színű festékmaradvány volt. Sajnos, soha nem derült ki biztosan, ki volt, vagy kik voltak az elkövetők, pedig hivatalból rendőrségi vizsgálat is zajlott.

Bóka László a régi, elpusztult pince alapja előtt  - a háttérben az új pince

Az anyagi kár kétmillió forint volt, az eszmei pedig megbecsülhetetlen. Ami azonban ez után történt, attól még ma is megremeg a meghatottság miatt Bóka László hangja.

- A szomszéd azonnal odaadta a pincéje kulcsát, hogy pakoljak be oda és hamarosan kiderült az is: megvehetem azt a pincét _ idézte fel a férfi.

- Persze, rengeteg átalakításra volt szükség, amihez hihetetlen sok segítséget kaptam a barátaimtól, ismerőseimtől és az az érdekes, hogy még olyanoktól is, akikkel tényleg csak igen távolról ismerjük egymást. Még Nyíregyházáról is akartak jönni segíteni... Rögtön a segítségemre sietett az Eszteregnyei Őszirózsa Dalkör (melynek magam is tagja vagyok) csapata és itt, a térségben valami hihetetlen megmozdulás bontakozott ki Burján Emese koordinálásával.

A munkálatok során először a leégett pince maradványait takarították el, majd az új pince környezetét tették rendbe, jelentős belső átalakításokat végeztek (mely során egy régi betonmedencés prést is ki kellett bontani), új tetőzetet kapott a ház, bádogosmunkára volt szükség - és mindezt ingyen, bérmentve végezték a jóakaratú emberek. Ott jártunkkor éppen a konyhát csempézte a nagykanizsai Farkas Gyula.

- Laci régi jó barátom, nagyon sajnáltam amiatt, ami vele történt, ezért amikor meghallottam, hogy segítségre van szüksége, rögtön jöttem - jelentette ki.

- Azt terveztem, hogy idén még megművelem a szőlőt, valahová elrakom majd a bort, és ősszel kivágom a tőkéket, kiszedem a támrendszert, tehát gyakorlatilag felszámolok itt mindent - tette hozzá Bóka László.

- Azonban hála és köszönet az embereknek, nem így lett. Az egész évem zaklatott volt a történtek miatt, de most már nyugodt vagyok - és boldog...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!