Hírek

2016.08.02. 18:35

"Gyújtsd meg, és add tovább" - Búcsú és családi nap a Jézus Szíve Ferences Plébánián

Zalaegerszeg - Hétfő éjjel gyertyás szentségimádással kezdődött, majd éjféli misével folytatódott az olai ferences templomban Angyalos Boldogasszony ünnepe, Porciunkula búcsúja, amit kedden a legkisebbek legnagyobb örömére családi nap követett sok-sok mókával, kacagással és persze hangsúlyos lelki tartalommal.

Varga Lívia

A Porciunkula búcsú a ferencesek főünnepe, az assisi Porciunkula-kápolna fölszentelésének emléknapja, mondta el az éjféli, a Szűzanya tiszteletére és az ő szándékára tartott szentmise prédikációjában Ocsovai Grácián atya, a Jézus Szíve Ferences Templom plébánosa. Majd kiemelte: a hagyomány szerint Szent Ferenc kérésére és Krisztus hozzájárulásával III. Honorius pápa 1216-ban kihirdette, hogy ezután teljes búcsút nyernek, akik augusztus elsejének delétől másnap alkonyatig meglátogatják az Assisiben lévő templomocskát, amelynek főoltárán Gábriel, azaz az „Úr angyala köszönté a boldogságos Szűz Máriát”. Innen az elnevezés: Angyalos Boldogasszony. A teljes búcsú ígéretét a későbbi pápák megerősítették, és más ferences templomokra is kiterjesztették.

Grácián atya: - Köszöntsük gyakran a Szűzanyát, s imádkozzuk sokat az Üdvözlégyet és az Úrangyalát (Fotó: Pezzetta Umberto)

Vagyis, hangsúlyozta Grácián atya, aki ebben az időben meglátogat egy ferences templomot, részt vesz a szentmisén, elvégzi szentgyónását, megáldozik, és a pápa szándékára imádkozik, teljes búcsút nyer, ami azt jelenti, hogy a bűnének büntetését részben vagy egészben Isten az Ő szerető irgalmasságában elengedi .

- Angyalos Boldogasszony ünnepe - folytatta a ferences szerzetes -, arra hívja fel a figyelmünket, hogy köszöntsük gyakran a Szűzanyát, s imádkozzuk sokat az Üdvözlégyet és az Úrangyalát. Hiszen, ahogy Sirák fia könyvében olvasható: Anyja vagyok én a szép szeretetnek, az istenfélelemnek, a beismerésnek és a szent reménynek. Ezt mind a Szűzanya adja meg nekünk. Megtanít szívből szeretni az Istent és embertársainkat, s magunkat elfogadni. Általa erősebbek lesznek az imáink is.

Móka és kacagás a rendház udvarán tartott hagyományos családi napon. A buborék mögött Sziráki Erzsébet Fotó: Pezzetta Umberto

A Szűzanya tiszteletéről tartott előadást kedd délután P. Mészáros Domonkos domonkos szerzetes is, hangsúlyozva: Mária a jövő útja, hiszen az Újszövetség vele kezdődik. S beszélt a hazánkból indult világméretű mozgalomról, a Szeretetlángról is, emlékeztetve: Szent István a Szűzanyának ajánlotta országunkat, Mária pedig szíve szeretetlángját adja nekünk: Gyújtsd meg vele a tiédet, és add tovább annak fénye megvakítja a Sátánt , mondta üzenetében Mária.

P. Mészáros Domonkos atya előadásában hangsúlyozta: Mária a jövő útja, hisz az Újszövetség vele kezdődik Fotó: Pezzetta Umberto

Domonkos atya előadásával párhuzamosan játszóház várta a gyereket a rendház udvarán. A búcsú aztán szabadtéri gitáros szentmisével folytatódott, majd szeretetvendégséggel zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!