Hírek

2015.11.18. 11:52

H1N1-járvány: azok haltak bele, akik nem oltatták be magukat

Fontos, hogy minél többen beoltassák magukat influenza ellen, ugyanis a H1N1-járványban korábban éppen azok vesztették életüket, akik ezt nem tették meg.

Horváth-Balogh Attila

Erre hívta fel a figyelmet egy minapi rendezvényen dr. Brünner Szilveszter főorvos, a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója. - Ismét jön egy influenzajárvány, ennek általában január-február környékén éljük az időszakát - bocsátotta előre dr. Brünner Szilveszter.

- 2009-10-ben a H1N1 influenzavírus fertőzte a világot, ez ellen is kidolgoztak védőoltást, volt, aki beadatta magának, és volt, aki nem, hiszen ez saját döntésen alapult. Utóbbival kapcsolatosan az a tapasztalatunk, hogy a vírus-ellenes védőoltásokkal szembeni idegenkedés alapja az, hogy a páciensek úgy gondolják, minek a vakcina, ha úgyis megbetegednek, ilyesmire ugyanis van példa. Fontos leszögezni: ez a félreértés alapja, az oltás beadása ugyanis nem jelenti azt, hogy nem kapjuk el a vírust és nem betegszünk meg tőle. Viszont a betegség lefolyása sokkal gyorsabb lesz vele, mint nélküle. A főigazgató elmondta: a védőoltásnak köszönhetően mire a fertőzés kialakul, már ott vannak a szervezetben a specifikus immunoglobulinok, ellenanyagok, amelyek néhány nap alatt képesek elpusztítani a vírust. Oltás nélkül azonban a vírus nem pár napig, hanem egy hétig, vagy akár 10 napig is garázdálkodhat a szervezetben, károsíthatja a tüdő nyálkahártyáját, melyen megtapadnak a baktériumok, és ezek nagyon komoly tüdőgyulladást okozhatnak.

- Ezt láttuk öt évvel ezelőtt - folytatta a főigazgató. - Sokan megbetegedtek az influenzában, de csak azok a betegek haltak meg, akik nem voltak beoltva. Ez igazi tanulópénz volt számunkra, s akkor intenzíves osztályvezető főorvosként elhatároztam, hogy ezt még egyszer nem akarjuk átélni Nagykanizsán, ezért tartom fontosnak, hogy tájékoztassuk a lakosságot a védőoltás szükségességéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!