Hírek

2017.02.09. 11:59

Ha lyuk van a szívben - új, katéteres műtéti eljárás a megyei kórházban

Zalaegerszeg - Négy betegen végeztek csütörtökön új, kímélő módszerrel szívműtétet a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban.

Magyar Hajnalka

A katéteres beavatkozások során a pitvari sövényhiányt orvosolták. A betegség neve ASD, lényege, hogy a szívben a jobb és baloldali pitvart elválasztó sövényen lyuk található. Ennek mérete a pár millimétertől a 2-3 centiméterig terjedhet. A tökéletlen záródás miatt a vér a magasabb nyomású bal szívfélből átáramlik a jobb pitvarba, s jelentősen megterheli az ottani kisvérkört. A jelenség hátterében fejlődési rendellenesség áll. A korrekciót eddig a beteget sokkal inkább megviselő nyitott szívműtét keretében végezték, ami nagy mellkasi vágással, és a szövődmények magasabb kockázatával jár.

Az új, katéteres műtét jelentős innováció az osztály és a kórház életében, az eljárás bevezetésének feltételeiről és előzményeiről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót.

Dr. Tahin Tamás főorvos irányításával zajlik a katéteres beavatkozás

- Az új eljárás bevezetését az tette lehetővé, hogy az OEP tavaly kórházunk esetében befogadta e műtéti technikát, s többletkapacitást biztosított részünkre - kezdi dr. Halász Gabriella, a kórház főigazgatója. - Újabb építőkő ez a kardiológia szakmai pozíciójának erősítésére a térségben, s újabb jelentős lépés azon a fejlődési úton, amely kórházunkban is a kisebb megterheléssel járó, úgynevezett minimál invazív beavatkozások gyakoribb alkalmazása irányába tart - folytatja dr. Halász Gabriella. - Évente húsz katéteres sövényzáró műtét elvégzésére kaptunk plusz finanszírozást, mintegy 40 millió forintot. Az előrelépés a betegek szempontjából a legfontosabb, hiszen ezután nem kell távoli kardiológiai centrumokba elutazniuk, hogy igénybe vehessék a korszerűbb műtéti technikát. Az osztály közel 1 millió ember ellátásáért felel Zala, Vas, Veszprém, és részben Somogy megyében.

Szólt arról is, hogy amikor dr. Lupkovics Géza, a kardiológia osztályvezető főorvosa először kezdeményezte az új eljárás bevezetését, kicsit szkeptikus volt a siker tekintetében. Ennek oka az volt, hogy a megyei kórház a kiemelt tartozással rendelkező intézmények között szerepelt. Mégis sikerült megkapniuk a többletkapacitást, s mára, a konszolidációnak, a finanszírozás változásainak, s a nagyon szigorú gazdálkodásnak köszönhetően a kórház adósságmentesen, jó gazdasági pozícióban kezdhette az évet.

A műtéti technika meghonosítását az is támogatta, hogy a kórházban zajló kardiológiai és szívsebészeti nagyberuházás keretében új műszerrel tudták felszerelni a főépületben található régi haemodinamikai labort.

Dr. Halász Gabriella és dr. Lupkovics Géza Fotó: Pezzetta Umberto

- A pitvari sövényhiány a leggyakoribb szív fejlődési rendellenesség - tér a szakmai részletekre dr. Lupkovics Géza. - Az ASD alapvetően nem okoz semmiféle panaszt a betegnek, de hosszú távon, évtizedek múltán tönkreteszi a szívet. A páciens egy idő után olyan stádiumba jut, amikor már nem tudunk segíteni a bajon. Mivel nincsenek tünetek, leggyakrabban csak véletlenül, más vizsgálatok, betegségek kapcsán derül fény a rendellenességre. Amennyiben gyerekkorban fedezik fel az elváltozást, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben végzik el a műtétet, ahol mi is (orvosok, műtősnők, ultrahangos szakemberek) megtanultuk az eljárást. Jelenleg is kapunk tőlük szakmai segítséget, egy kolléga itt tartózkodik Zalaegerszegen.

A műtét keretében a láb felől, az érrendszeren át vezetik be a katétert a szívbe, s egy fémszerkezetet bejuttatva zárják el a lyukat. A szerkezet két párhuzamos korongból áll, ami speciális, emlékező fémből készül, s leginkább egy apró esernyőhöz hasonlítható. „Összecsukott" állapotban jut el a szívig, ahol aztán „kinyílik", felveszi eredeti alakját, s kitölti a hiányt. A folyamatot röntgennel és ultrahanggal követik nyomon.

- Az evvel a módszerrel műtött betegek 1-2 nap után elhagyhatják a kórházat, végleg meggyógyulnak. Gyógyszert is csak átmenetileg kell szedniük, további kezelésre pedig nincs szükségük - teszi még hozzá dr. Lupkovics Géza. - Tavaly már elvégeztünk nyolc beavatkozást, mindannyian jól vannak, dolgoznak, élik az életüket. Valamennyi esetben azonban most sem tudjuk alkalmazni az új módszert, például több lyuk, bonyolult lyukrendszer megléte esetén továbbra is Budapestre küldjük a pácienst.

Csütörtökön azonban megműtöttek négy fiatal, panaszmentes beteget, akiknél a beavatkozás révén megelőzték a szívelégtelenség kialakulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!