Hírek

2017.02.13. 15:50

Ha olvad a jég, nőhet a belvíz

Balaton –Vegyesek a tapasztalatok a zalai partszakaszon: a legtöbb helyen nem okoz gondot a belvíz, de van, ahol több megelőző intézkedés és kárelhárítás szükséges.

Keszey Ágnes

A Balatonon  kijelölt korcsolyapályák már nem működnek. Sok helyen tilos, van, ahol saját felelősségre lehet csak a jégre merészkedni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriuma hétfő délutáni, legfrissebb mérése szerint a jég újrakeményedett, vastagsága 26   centiméter. A kedd hajnali fagy után  enyhül majd az idő.

Keszthelynél egy lékhorgász a jégre merészkedett Fotó: Keszey Ágnes

A Sió-csatornán eresztik a vizet: másodpercenként 40 köbméter kapacitással.

Keszthelyen, a móló bejáratánál nő a madarak élettere: olvad a jég, s egyre nagyobb:  3-4 méter  a szabad vízfelület. A strandon torlódik a jég, s rianások hangjait hallani.

Egyre nagyobb a madarak élettere Fotó: Keszey Ágnes

A parton kisebb-nagyobb, jeges vízfelületek vannak, de Csendes Antal, a VÜZ kft. részlegvezetőjének elmondása szerint ha nem lesznek nagy szelek, akkor nem alakul ki súlyosabb helyzet.

Vékonyodik a jég, egyre egyenlőtlenebb a vastagsága Fotó: Keszey Ágnes

Sarkadi Szilviától, a Gazdasági Ellátó Szervezet kommunikációs munkatársától megtudtuk: a városban nem tapasztaltak belvizes problémákat olyan területeken, ahol korábbi években előfordult.

Gyenesdiáson problémát okoz a belvíz, s hátráltatja is  a megelőzésképpen tervezett munkálatok kezdését. A diási strand, mely zagykazettán terül el, süllyed, a Balaton szabályozási szintje pedig emelkedett, ezért feltöltésre és füvesítésre készülnek. Ám amíg   nem olvad fel a szárazföldi jégréteg,  nem szárad fel a víz, addig nem tudják megkezdeni a feltöltést. Gál Lajos polgármester elmondta: készülnek a partvédőmű fejlesztésére is, a további problémák megelőzése érdekében.

A gyenesdiási strand feltöltését, füvesítését és a partvédőmű fejlesztését tervezik a belvizes problémák megelőzésére Fotó: Keszey Ágnes

- Gyenesdiás Balaton-parti részein, a mélyebb fekvésű területeken, magasabban van a talajvíz, s duzzasztja a tó magas vízszintje. Ez nagy problémát jelent a tóhoz közeli, algyenesi és aldiási területeken, ahol régen pincéket is kialakítottak, itt szivattyúzni is kell.

Balatongyörök polgármestere Biró Róbert arról tájékoztatott, hogy a játszótér homokozójánál fagyott a talaj, a gyepnél puha a talaj, de ezek a problémák a jó idő beköszöntével megszűnnek, hacsak nem lesznek tavaszi szelek, s nem csapnak ki a hullámok.

A vonyarcvashegyi helyzetről Major Lajos községgazda adott információt: a strandon vannak vízzel elöntött részek, de nem okoznak gondot, hiszen száradnak, lakott területen pedig nincsen belvíz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!