Hírek

2016.12.10. 12:05

Hagymás vér és frissen sült máj - Disznótorokat tartottak (Frissítve)

Zalaegerszeg, Nagykanizsa - Itt a téli hideg, eljött a disznóölés időszaka. A családoknál a kamrák, fagyasztók feltöltése a cél, de van, ahol közösségi program a disznóvágás.

Hajdu Péter

Mint például szombaton a zalaegerszegi piacon, ahol év közben nem csak vásárolni lehet, hanem különféle programokon részt venni. Idén a legnagyobb érdeklődéssel kísért piaci rendezvény - és egyben az év utolsó programja - a hagyományos disznóölés és disznótor volt, amire több százan voltak kíváncsiak a forgalmas vásártéren.

- Az évek során ez az ötödik disznóölés a piacon, a sertés egy helyi kistermelőtől származik. A korábbiakhoz képest idén egy kicsit módosítottunk a programon. Most nem káposztával, hanem kerekrépával készült a toros étel, amivel az érdeklődőket kínáljuk. Nagy érdeklődés kíséri minden év végén a disznóölésünket. Ritkán lehet ilyet látni, és megjelennek olyanok, akik felidézik ezzel fiatalkori vagy gyermekkori emlékeiket. Illetve olyanok is, akik még sohasem láttak disznóölést - mondta Horváth István, a vásárcsarnok vezetője.

A nézelődők közül sok idősebb embert láttunk kisgyerekkel, nyilván az unokát hozták, hogy tudja meg a gyerek, miből lesz a kolbász és szalonna. Hamarosan megkezdődött a kínálás - a toros paradicsomos húsos répát már előre elkészítette Bálizs Tamás, egy családi húsfeldolgozó vezetője. Kilencven litert mértek ki ingyen. Bíró László, az Arany Bárány főszakácsa pedig hagymás vért és friss májat sütött a kíváncsiskodók örömére.

Nagykanizsa Bagola városrészében a Teker Egyesület tartott immár második alkalommal disznóvágást. Ilyenkor a népes kerékpáros csapat tagjai sporteszközük nélkül érkeznek, hogy stílusosan a Teker névre keresztelt disznót hagyományos körülmények között levágják. De ennél is fontosabb cél a csapatépítés és a felhőtlen kikapcsolódás volt. Ennek érdekében a reggelt bundás kenyérrel, valamint némi lélekmelegítő pálinka elfogyasztásával indították.

- Évek óta igyekszünk olyan programokat szervezni, amelyek erősítik az összetartást, kellemes időben ez könnyen megoldható a kerékpár nyergében - fogalmazott Jankovics Ferenc, a Teker Egyesület alelnöke. - Tavaly úgy döntöttünk, hogy télen ezzel a hagyományos szokással igyekszünk még jobban összekovácsolni a tágabb csapatot.

Az eseményre a kanizsaiakon kívül érkeztek Kaposvárról, Pécsről és Szombathelyről. Jankovics Ferenc szerint eredményes évet zártak, hisz a Tengerre magyar elnevezésű kihívásuknak hála, az Adriai-tengerhez kétszer 200 kilométert tehetettek meg, a túrát a nagy sikerre való tekintettel az új évben megismétlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!