Hírek

2017.01.29. 18:50

Hagyományőrző disznóvágást tartottak

Letenye - Szombaton rendezték meg a kisvárosban a II. Letenyei Hagyományőrző Népi Disznóvágást, amelyet a település önkormányzata és civilek közösen szerveztek meg.

Mirkó Imre

Gyuricz Mária főszervező, a Letenyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke lapunknak elmondta: két disznót, egy 350 és egy 150 kilósat vásároltak meg Muraszemenyéről, ezeket a perzselés után szakemberek bontották fel a város főterén, majd a rendezvénysátorban különféle ízletes ételeket főztek, sütöttek belőlük a helyi civil szervezetek.

A Mura Mentőcsoport toros pörköltet, a Derűs Évek Nyugdíjas Klub véres hurkát, a Letenyéért Közéleti Egyesület húsos káposztát és sült húst, a Dunántúli St. Flórián Hagyományőrző Olimpiai Tűzoltó Egyesület a Derű Zeneegyesülettel közösen sült kolbászt, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat húsos káposztát, hagymás toros húst, a Fidesz-KDNP csapata csülökpörköltet, a Letenyei Polgári Egylet lesütött húst és abált szalonnát készített.

Horváth Károly és Gyuricz Mária a horvát nemzetiségi önkormányzat standjánál, ahol hagymás, toros hús is készült
Fotó: Mirkó Imre

A program nemzetközivé is vált, hiszen a közeli Júlián-hegyen már régóta pincével és szőlővel rendelkező Ivan Gudlin édesanyjával a horvátországi, goricani és prelogi ízeket prezentálta a finom húspogácsával, a pjeskavicával. Az eseményre Tótszentmártonból hívtak lakodalmas zenészeket és fellépett a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat éneklő csoportja is.

A programot hivatalosan Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki elmondta, maga is falusi születésű lévén örül annak, hogy egyre több önkormányzat és civil szervezet kelti újra életre a régi, már-már elfeledett hagyományokat. Majd Farkas Szilárd polgármester köszönte meg a munkát a civileknek és a segítőknek, s ajándékot nyújtott át a szervezetek képviselőinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!