Hírek

2017.01.22. 11:22

Hagyományos disznótoros Csácsbozsokon

Zalaegerszeg – Mire a csácsi szőlősdombok fölött előbújtak az első napsugarak, már arany sárgára pucolták a hízót a Csácsbozsoki Évgyűrűk Nyugdíjas Klub hozzáértő tagjai.

Győrffy István

- A hátára „állítva" tegyük a bontószékre és fogjátok a coca lábait – rendelkezett Rakos Károly  böllér, miközben a jókora állatot a pörzsölés helyéről átemelték a deres bontószékre. Mielőtt a mester nekilátott a disznó szétszedésének, lecsúszott a társaság tagjainál egy-két kupica pálinka, mert nagyon hideg volt, mínusz 11 fokot mutatott a hőmérő.

- Már évek óta ismétlődik nálunk, hogy  hagyományos disznóvágást tartunk. Tavaly 195 adag vacsorát szolgáltunk fel a városrész lakosságának, remélem az idén is legalább így sikerül majd az este. Az alap, a disznó meg van hozzá, 185 kilót nyomott, amikor elhoztuk  az Izsák Imre Általános Iskola elé – mondja Király Imre a nyugdíjasklub elnöke.

A disznó felbontása ezúttal vasi módra történik Csácsban, mert Rakos Károly Nagytilajról származik, ott tanulta a böllérséget a régi öregektől. Előbb a sonkákat szedte le, majd a szalonnát, s így tovább kerültek be a húsrészek az asszonyok uralta konyhába, pontosabban a kövesztőbe, a káposztás fazékba, s egyéb feldolgozásra, hogy este finom falatok formájában tálalják fel ezeket az egybegyűlt sokadalom asztalára.

- Jó éve volt a tavalyi a nyugdíjasklub számára – mondja Király Imre, akit az év végén négy évre újra választott elnöknek a klub tagsága. Igyekeztek széppé tenni az ünnepeiket, s volt egy nagy rendezvényük is, a májusfát eredeti göcseji lakodalmast tartva táncolták ki. Volt rendes menyasszony kikérő, esketés, vacsora az ételek beköszöntésével, menyecsketánc és hajnalig ropták a táncot, ahogy az itt szokás. Az elmúlt évben először a bozsoki hegyen tartották meg a borútat, de gondoskodtak a csácsi hegyen a kápolna környékének, s az Orbán szobornak  rendben tartásáról. A kertben illemhelyet is építettek. A nyugdíjasklub dalkörét a saját rendezvényeiken túl meghívták fellépni Nagypáliba, Ormándlakba, Kisbucsára, Misefára, az olai fesztiválra, Nemessándorházára.

- Az idén tovább szeretnénk csinosítani a kápolna környékét, a dalkör technikai eszközeit bővíteni, három napos kirándulást szervezünk a bajai halfőző versenyre. Jó összetartó, segítőkész emberek a klubunk tagjai, ezért is vállaltam el ismét az elnöki tisztséget. Mint ekkor is mondtam, nem a múló időt kell ünnepelni, hanem dicsőséget szerezni annak, ami még előttünk áll. Most is nagyon sokan jelezték, hogy jönnek este a disznótorosra. Kiváló a kapcsolatunk a Településrészi Önkormányzattal, a disznót is ők finanszírozták, Herkliné Ebedli Gyöngyivel a városrész önkormányzati képviselőjével, a Csácsbozsoki Művelődési Házzal és az Izsák Imre Általános Iskolával. Minden adott ahhoz, hogy szívünk szerint, tartalmasan töltsük mindennapjainkat – összegez Király Imre.

Eljött az este, zsúfolásig megtelt az iskola étkezdéje, s az aulája is vendégekkel. A finom étkekhez, az innivalót a gazdák hozták, s a jó hangulatot jelezi, hamarosan felcsendült a nóta is.

Képek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!