Hírek

2017.04.07. 20:20

Halálos gázolás: "Nem ismerem el a felelősségemet"

Zalaegerszeg - Nem ismerem el a felelősségemet. Így reagált dr. Kovács Erzsébet bíró kérdésére T. József, aki halálos közúti baleset okozása miatt állt az egerszegi járásbíróság elé.

Arany Gábor

Később arról is beszélt, hogy nagyon sajnálja a történteket, ám a baleset azért következett be, mert a szembejövő autó elvakította, a vele egy irányban tartó kerékpáros meg az út közepéhez közel haladt. Emiatt későn vette észre, fékezett, balra kormányozott, de az ütközést már nem tudta elkerülni.

Fényvisszaverő csíkkal ellátott ruházatot viselő, kivilágított kerékpárral közlekedő férfit gázolt el az autót vezető rendőr, aki a bírósági tárgyaláson az ügyész kérdéseire látható megtörtséggel igyekezett magyarázatot adni a történtekre.

A tragédia két éve, december 17-én este történt Lenti és Csesztreg között. A város felől érkezve személygépkocsijával 90-95 km/órás tempóval haladt a 30 éves T. József - tompított világítást használva. Az ügyészség álláspontja szerint a körülményekhez képest túlzott sebessége és figyelmetlensége miatt későn észlelte az előtte benzinmotoros segédhajtású, kivilágított kerékpárral az út szélétől 70 centire közlekedő férfit. Fékezett, balra próbált kitérni, de a baleset bekövetkezett.

Az ütközéstől ötven méternél messzebb zuhant a kerékpáros, aki a vizsgálat szerint közepes fokban ittas volt, és azonnal meghalt. A személyautó 58 méterre állt meg a bal oldali árokban. A felelősségét el nem ismerő T. Józseffel ellentétben az ügyészég szerint a balesetet az okozta, hogy a tompított világítást használva nem csökkentette sebességét úgy, hogy az előtte felbukkanó kerékpárost ki tudja kerülni.

A 30 km/órás tempóval haladó biciklist csak 17-21 méterről vette észre, miközben közel 120 méterről látható lett volna - ezt alátámasztotta a bizonyítási kísérlet. Az autós a bírósági tárgyaláson arról beszélt, hogy a szemből érkező autó lámpája vakította el, de úgy érezte, megfelelő sebességgel haladt. A helyszínen először azt mondta, annak az autónak lámpája vakíthatta el, amelyik a baleset után elsőként megállt a helyszínnél. Később ezt átgondolva rájött, hogy tévedett. Ezt a bírósági tárgyaláson is megerősítette. A bizonyítási kísérleten egyik esetben 150 méterben határozta meg a szemből jövő, vakító lámpájú autó távolságát, a másik becslése szerint 95 méterre lehetett a jármű, amikor ő a kerékpárossal összeütközött. Az eddigi adatok, vallomások alapján az derült ki, hogy a baleset utáni percekben elsőként megálló autó előtt nem haladt másik.

A tárgyalást szakértők meghallgatására elnapolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!