Hírek

2016.12.30. 15:48

Halálra gázolta a biciklist

Fényvisszaverő csíkkal ellátott ruházatot használó, kivilágított kerékpárral közlekedő férfit gázolt el az az autós, aki ellen a napokban emeltek vádat.

Arany Gábor

A tragédia két évvel ezelőtt, december 17-én este hét óra előtt pár perccel történt Lenti és Csesztreg között. A város felől érkezve személygépkocsijával 90-95 km/órás tempóval haladt a 30 éves T. József –  tompított világítást használva. A vádirat megállapítása szerint a túlzott sebessége és figyelmetlensége miatt későn észlelte az előtte benzinmotoros segédhajtású, kivilágított kerékpárral közlekedő és fényvisszaverő csíkkal ellátott kabátot is viselő férfit. T. József az út szélétől 70 centire haladó kétkerekű észlelésekor fékezett, balra kormányozott, ám elkerülni már nem tudta. A biciklis az ütközéstől ötven méternél messzebb zuhant az úttestre a szembejövők sávjába, míg a kerékpárt 66 méterre találták meg a padkán. A személyautó e kettő között állt meg a bal oldali árokban. A vizsgálat megállapítása szerint közepes fokban ittas kerékpáros a helyszínen életét vesztette.

A felelősségét el nem ismerő sofőr álláspontjával szemben az ügyészég szerint a balesetet az okozta, hogy az autós tompított világítást használva nem csökkentette sebességét a belátható távolsághoz igazodva olyan mértékben, hogy az előtte felbukkanó kerékpárost ki tudja kerülni. A 30 km/órás tempóval haladó biciklist csak 17-21 méterről vette észre, miközben a kétkerekű világítása, fényvisszaverő ruházat miatt közel 120 méterről látható, felismerhető lett volna, ahogy ezt a bizonyítási kísérlet alátámasztotta.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba érdeklődésünkre közölte, az autós ellen halálos közúti baleset okozása miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség. Végrehajtásába felfüggesztett szabadságvesztésre téve indítványt a bíróságnak, valamint közúti járművezetéstől eltiltást és a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli előzetes mentesítést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!