Hírek

2016.07.06. 13:32

Halottak nyugdíját vették fel

Nagykanizsa – Halottak után vette fel a nyugdíjat az a két nő, aki ellen a napokban emelt vádat kanizsai járási ügyészség.

Arany Gábor

A 36 éves, Marcaliban lakó H. Mónika idős ismerősének volt rendszeresen segítségére. Gondozta, ellátta a háza körüli teendőket, ezért az asszony rábízta a bankkártyáját, hogy a bevásárlásokat is el tudja intézni. A néni azonban 2014. április 26-án meghalt, és erről a nyugdíjbiztosító igazgatóság csak bő két héttel később értesült, addigra azonban már átutalta az idős nő bankszámlájára az utolsó havi, 77 ezer forintot meghaladó nyugellátást.

A pénz megérkezését követő napon a bankszámláról két részletben egy nagykanizsai ATM-nél 75 ezer forintot vett fel H. Mónika, noha már ő is tudomást szerzett róla, hogy gondozottja meghalt. A pénzt saját céljaira fordította, a történtek miatt pedig a nyugdíjfolyósító feljelentést tett.

A nő ellen a kanizsai járási ügyészség információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat.

A másik ügyben készített vádirat szerint három hónapon keresztül vette fel halott után a nyugdíjat egy 38 éves kanizsai nő. H. Krisztinát 2014-ben svájci állampolgárságú, idős férfi ismerőse hatalmazta meg, hogy a nevére érkező postai küldeményeket átvegye. A férfi tavaly március 25-én meghalt, ezzel a meghatalmazás is érvényét veszítette. Ezzel azonban a nő nem törődött, hanem a következő három hónapban is elment a postára és felvette a férfi nyugdíját, összesen 1,9 millió forintot meghaladó összeget. A pénzt saját céljaira fordította.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte, a nő ellen a Nagykanizsai Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat, végrehajtásban felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására téve indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!