Hírek

2014.10.01. 16:08

Hamis számlákkal adta el a sírhelyeket

Zalaegerszeg - Az újságban olvastunk a temetőgondnok csalásáról, ezért mentünk be, hogy ellenőrizzék az általunk megváltott sírhelyet. Akkor derült ki, hogy becsaptak minket.

Arany Gábor

Ezt az egerszegi járásbíróságon szerdán mondta el az egyik károsult, aki 2009 decemberében 206 ezer forintot fizetett N. Imrének. A gondnok a pénzt sajt céljaira fordította, mindössze 3575 forintot fizetett be a Városgazdálkodási Kft.-nek.

Nem ő volt az egyetlen károsult. Tavaly decemberben N. Imrét 20 rendbeli csalásért, valamint 12 rendbeli hamis magánokirat felhasználásáért 1 év 9 hónap, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték jogerősen, ám a végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztették.

A büntetőügyről értesülve számos volt ügyfél kereste fel a Városgazdálkodási Kft.-t, hogy ellenőriztesse a sírhelyekkel kapcsolatos korábbi ügyleteket. Ekkor derült fény a további esetekre. Ezekből szerdán tizenegy ügyet tárgyalt dr. Seruga Teodóra bíró, bár ennél több lehetett, de elévülés miatt azok esetében megszűnt a büntethetőség.

N. Imre ugyanis 2003 szeptemberétől látta el a gondnoki feladatokat a zalaegerszegi Városgazdálkodási Kft. alkalmazottjaként a Göcseji úti temetőben. Egészen 2011 decemberéig, ekkor munkaviszonya megszűnt, mert egy névtelen levél alapján indított vizsgálat feltárta a visszaéléseket A férfi feladatai közé a sírhelyekkel kapcsolatos teendők tartoztak, de nem intézhette volna az újra- és a megváltásokat, ezért pénzt sem vehetett volna át. Ezt azonban nem közölte az őket megkereső ügyfelekkel. Alkalmanként több százezres összeget vett át. A befizetéseket, de már töredék összegekről, hamis számlákkal igazolta a cégénél. Az először tárgyalt ügyben 5,8, most pedig 2.8 millió forinttal rövidítette meg a hozzá fordulókat. Az is tény, hogy többeknek már fizetett kártérítést.

A bíróság szerdán N. Imrét 11 rendbeli csalásért, nyolc rendbeli hamis magánokirat felhasználásáért 1 év 8 hónap, végrehajtásban 4 esztendei próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte, jogerősen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!