Hírek

2016.06.21. 14:57

Hamis szerződéssel, hamis alvázszámmal

Zalaegerszeg – Elmulasztott átírás, áthegesztett alvázszám; olyan autós trükkök, amelyekből büntetőügyek lettek.

Arany Gábor

A gépjármű adásvételek szereplői gyakran lazán értelmezik az átírási kötelezettséget. Sokszor takarékossági szempontok miatt mulasztják el a bejelentést, esetleg biankó szerződéssel veszik át az autót, vagy épp üzembentartói megállapodással igyekeznek fedezni a tulajdonszerzést. Ezekkel a megoldásokkal azonban a nyilvántartás adatait meghamisítják, hiszen az nem a valóságot tükrözi.

A vádiratba foglalt első történetünk szereplője még 2010 márciusában vásárolt pótkocsit, ám a 60 éves zánkai férfi az átírásról nem gondoskodott nehéz anyagi helyzete miatt. Három év elteltével S. Zsigmond felkereste a pótkocsi korábbi tapolcai gazdáját, hogy üzembentartói szerződést kössenek, de az eladó erre nem volt hajlandó, eltépte az előre kitöltött iratot és felszólította a vevőt, jelentse be a tulajdonosváltást. Ezek után S. Zsigmond 2013. május 15-én benyújtotta az egerszegi okmányirodába az egy nappal korábbra dátumozott, üzembentartói jog átruházásról szóló szerződést. Mellékelte ehhez a tulajdonos meghatalmazását is, ám valójában mindkét iratot ő írta alá, mert megtévesztette a papírokat tanúként jegyzőket is. Az iratok alapján megtörtént a járműnyilvántartásba a bejegyzés, valamint a forgalmi engedély kiállítása, ám hamarosan kiderült a csalárd megoldás. Az egerszegi járási ügyészség közokirat-hamisítás miatt emelt vádat az idős férfi ellen.

A másik, vádiratba foglalt történt áthegesztett alvázszámról szól. A 31 éves K. Pál tavaly május végén hozott be Ausztriából egy Ford Escortot, amiből kivágta az alvázszámot és helyére behegesztette a saját, két hónappal korábban totálkárosra tört kocsija alvázszámát. A rendszámokat is átszerelte az ily módon  „felújított" járműre. A módszer ez év január 8-ig működött, akkor a rendőrjárőrök az  egerszegi Mártírok útján ellenőrzésre megállították, s miután kiderült az átalakítás, a gépkocsit lefoglalták, a bíróság pedig rendelkezett az elkobzásáról.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba az esetről tájékoztatva közölte, a férfi ellen egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt emelt vádat az egerszegi járási és nyomozó ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!