Hírek

2016.11.07. 15:33

Hamvak: hol a helyük? - Vannak, akik otthonukba viszik a maradványokat

Nagykanizsa – A vatikáni Hittani Kongregáció nemrég kiadott instrukciója szerint elhunyt szerettünk hamvainak a temetőben van a helye és nem otthon. Ugyanis utóbb egyre divatosabb lett hazavinni a maradványokat...

Horváth-Balogh Attila

Szűcs Imre helyettes esperes, a nagykanizsai Jézus Szíve templom plébánosa segített értelmezni az instrukciót.

Farkas Tibor a hamvak tárolására szolgáló urnákat mutatja Fotó: Gergely Szilárd

– Lényegében arról van szó, hogy a dokumentum összefoglalja az érvényes gyakorlatot, és leszögezi, hogy a temetés legteljesebb formája a hagyományos, koporsós elföldelés (mert kifejezi a test feltámadásába vetett hitet és reményt), de megengedett a hamvasztás is, hiszen a holttest elhamvasztása nem érinti a lelket és nem akadályozza az isteni mindenhatóságot a test föltámasztásában. Nagyon fontos azonban, hogy a maradványokat mindkét esetben temetőben, vagy megszentelt helyen, például templom altemplomában, vagy kápolnában kell elhelyezni – szögezte le az atya. – Hiszen a keresztények kezdettől fogva óhajtották, hogy halottaikat imádság és emlékezet övezze, éppen ezért sírjaik az ima és az emlékezés helyeivé váltak. Így a hamvak szent helyen való őrzése megvéd attól a veszélytől is, hogy megfeledkezzünk a szeretteinkért mondott imáról és a rájuk való emlékezésről. Ezek a megfontolások állnak az  instrukció mögött.

Farkas Tibor, az egyik nagykanizsai temetkezési vállalkozás ügyvezetője érdeklődésünkre azt mondta: tapasztalatai szerint Nagykanizsa térségében egyre kevesebben viszik haza otthonukba elhunyt szerettük hamvát, havi 1-2 ilyen kérés van – ettől persze máshol még ez kedvelt dolog lehet, főleg, hogy ez nem volt mindig így.

– Pár évvel ezelőtt volt egy időszak, amikor megszaporodtak a hamvasztások és meglehetősen sokan választották azt a megoldást, hogy hazavitték a hamvakat az otthonukba, vagy az elhunyt utolsó kérését teljesítve a hegyi pincébe, esetleg szétszórták otthon a kertben, esetleg a Balatonba hintették a maradványokat – árulta el, hozzátéve: úgy gondolja, egy vallás vezetői meghatározhatják a híveknek, hogy a szeretteik maradványait szentelt helyen helyezzék el és szerinte ezt az előírást a vallását valóban gyakorló embernek bizony, illik is betartani.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!