Hírek

2017.08.21. 18:50

Hanggal a biztonságos közlekedésért - Vasi csökkentlátók tájékozódtak a zalai megyeszékhelyen használt megoldásokról

ZALAEGERSZEG A csökkentlátók közlekedését segítő megoldásokkal ismerkedtek Szombathelyről érkezett vendégek a hét végén a zalai megyeszékhelyen, számolt be az eseményről Choma Balázs, a látásfogyatékosok zalaegerszegi kistérségi egyesületének szervezet alelnöke.

Arany Gábor

A vendégeket Horváth Viktória, az önkormányzat közlekedésszervezési szakreferense tájékoztatta. Mint elmondta, a GPS alapú járműkövető és tájékoztató rendszert 2015-ben építették ki a városban. Tíz megállóban és 34 helyi járaton kapnak az utasok tájékoztatást az érkező járatról, a következő megállóról, az átszállási lehetőségekről. A táblán futó információkat gombnyomásra hangosan is közli a berendezés. A beruházásban hat buszmegállóban kiépítették a csökkentlátókat segítő taktilis (burkolatból kiemelkedő) vezetősávokat és figyelmeztető jeleket. Több helyen működik, illetve működött a városban olyan közúti jelzőlámpa, amely hanggal is tájékoztatja az átkelés lehetőségéről a gyalogosokat. Ezek közül volt távirányítóval működtethető is, azaz a csökkentlátó jelzésére a készülék adott tájékoztatást. Ilyen volt a Kazinczy téren is. A múlt időt az magyarázza, hogy a készülékek az időjárást rosszul viselték, beáztak, így már csak egy maradt működőképes a Mindszenty téren, ami sípolva tudatja a szabad jelzést. A tervek szerint a közeli jövőben a csökkentlátók egyesületével közösen keresik a megoldást a pótlásukra, próbaként már felszereltek egy új hangjelzős berendezést, amit az érintettekkel közösen értékelnek. Ha ez megfelel, akkor idén a Magyar Közúttal közösen öt csomópontban szerelik fel az új berendezéseket, árulta el Horváth Viktória.

A Széchenyi téri megállóban Horváth Viktória közlekedésszervezési szakreferens (középen) adott tájékoztatást a Choma Balázs és Bősze György (b-j) vezette csoportnak - Fotó: A szerző

Mint Bősze György, a vakok és gyengénlátók vasi egyesületének vezetője elmondta, idén Szombathelyen tíz lámpás gyalogátkelőhelynél építik ki a távirányítóval vezérelhető hangos tájékoztatót, és további negyvenet terveznek pár év alatt. A választható berendezések közül akad olyan is, amelyik nemcsak hangjelzéssel tájékoztat, hanem információkat is közöl, szükség esetén figyelmeztet például arra, ha nem működik a jelzőlámpa, de nem beszél állandóan, hanem csak akkor, ha távirányítóval a csökkentlátó aktiválja. Azt nem tudta megmondani, hogy melyik változat mellett döntenek az illetékesek, mert például az egyszerű hangjelzés előnye, hogy a külföldiek számára is könnyen értelmezhető a beszélővel ellentétben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!