Hírek

2017.08.08. 18:35

Hangulatos nyáresti holdfogyatkozás Bánfalvi Péterrel

ZALAEGERSZEG Jó ideig fürkésztük a keleti égboltot. Esténként még sokáig uralkodik a Nap erős fénye, de egyszercsak a Páterdomb képezte horizont mögül felbukkant Luna. Szégyenlősen, arcát félig eltakarva.

Hajdu Péter

Na jó, ez túlzás, nem félig, hanem csak negyed részéig borult árnyékba tegnap este a telihold, s mint foghúzás után a rendelőből kilépő szégyenlős beteg, arcára kendőt terített. És e képzelgés helyett a valóság: a Landorhegyi utca melletti téren este nyolc körül lakók kíváncsi csapata gyűlt össze Bánfalvi Péter amatőr csillagász távcsöves holdfogyatkozás-bemutatójára.

A Hold felszínének negyedrészét takarta el Földünk árnyéka

- Teliholdkor a Hold bolygónk körüli keringő mozgása során időnként árnyékba merül. Van időszak, amikor a Föld árnyéka teljesen eltakarja néhány órára, most azonban csak részleges holdfogyatkozás van, égi kísérőnknek közel a negyedrészét borítja be Földünk árnyéka.

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagy élményt jelentett Bánfalvi Péter (képünk bal szélén) távcsöves holdfogyatkozás-bemutatója Fotó: Pezzetta Umberto

Évente egy vagy két alkalommal lehet ezt látni, idén azonban ez az egyetlen ilyen megfigyelhető jelenség - magyarázta Bánfalvi Péter az érdeklődőknek, akiknek a felállított távcsövön át gyönyörű látványban volt részük. Később a nemzetközi űrállomás száguldását is láthatták az égen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!