Hírek

2016.06.07. 14:42

Harc válás után, az anya a gyerekeket se kímélte

Keszthely – Ügyészségi megrovás, vádelhalasztás, számos alkalommal kiszabott bírság sem volt képes jobb belátásra bírni azt a keszthelyi asszonyt, aki a volt férje elleni küzdelemben a gyerekeit is felhasználta.

Arany Gábor

V. Attiláné és férje közös élete közel tíz év házasság után szűnt meg 2013. március közepén. Kapcsolatukból két kislány született, akik a házasság alatt rendszeresen látogatták az apai nagymamát is. A férj elköltözése után pár héttel már az asszony megakadályozta, hogy a gyermekek az apjukkal találkozzanak. A kapcsolattartást júliusban a bíróság szabályozta, de ennek az asszony nem tett eleget. Emiatt az apa és a nagymama az iskolában próbálta felkeresni a lányokat, akik a nekik vitt gyümölcsöt, ajándékot nem merték elfogadni. Zárkózottakká váltak, tanulmányi eredményük romlott. Ha nagyanyjuk felkereste őket az iskolában, nem mertek odamenni hozzá, hanem elsírták magukat, mert az anyjuk megtiltotta, hogy szóba álljanak vele. A 2014-es tanévzárón az anya nem engedte be a lányokat az osztályba, mert a rendezvényen megjelent az apa és a nagymama is. Az év októberében kimondták a válásukat. Az asszony ellen közben megrovással, illetve vádelhalasztással zárult eljárás folyt zaklatás, valamint személyes adattal visszaélés miatt, mindkettő ügy sértettje a férje volt.

Az anya látva, hogy a férjével az életközösség nem áll helyre, módszeresen az apjuk ellen kezdte nevelni a lányokat és akadályozta, hogy találkozhassanak. Emiatt a gyámhivatal több esetben, 2015-ben 16 alkalommal szabott bírságot összesen 2,1 millió forintot meghaladó értékben, de ez sem térítette el szándékától a most 36 éves asszonyt.

A kialakult helyzet már veszélyeztette a gyerekek fejlődését, akik érzelmi válságba kerültek. Mindezekre is tekintettel a bíróság a kislányokat az apjuknál helyezte el jogerősen 2015 novemberében. Ezt követően az anya – megállapodásuk szerint –  december közepén több napra elvitte a gyerekeket, ám az idő leteltével nem volt hajlandó visszaadni őket még a kiérkező rendőröknek sem és iskolába se vitte őket. Ez tartott január közepéig, amikor a gyámhivatali ügyintéző jobb belátásra bírta az asszonyt, és a lányok visszakerültek az apjukhoz. A történtek miatt az anya kapcsolattartási jogát a gyámügy öt hónapra felfüggesztette.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba tájékoztatása szerint az anya ellen kétrendbeli kiskorú veszélyeztetése és kétrendbeli kiskorú elhelyezésének megváltoztatása miatt emelt vádat a keszthelyi járási ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!