Hírek

2016.11.27. 13:05

Harminc éves a kertbarátkör

Rédics – Megalakulásának 30. évfordulóját ünnepli idén a helyi kertbarátkör. Ez alkalomból rendeztek ünnepi ülést szombaton a kultúrházban.

Korosa Titanilla

Hatvan tagok számlál jelenleg az 1986-ban alapított szervezet. A 16 alapító tag közül már csak 5-en tudtak részt venni az ünnepségen.

– A  csesztregi kertbarátkör mintájára gondoltuk, hogy megalakítjuk a miénket Rédicsen, ami később egyesület lett – kezdte a bemutatást Gaál Károly, a civil szervezet elnöke. – Egyesületünk nemzetközi, vannak tagjaink a  szlovéniai Hosszúfaluból és  Dobronakról, mellettük a lentiekkel is hosszú évek óta ápoljuk a kapcsolatot. Rendszeresen tartunk foglalkozásokat, számos előadó megfordult nálunk, szerteágazó témákat érintve. Egyikük dr. Pálfi Dénes kertészmérnök, aki a kertbarátkörök szülőatyja. Ő segítette a többi mellett a mi egyesületünk működését is, valamint részt vállalt a borbírálatok szervezését és a zsűrizésben is. Az alakulás óta tartunk borversenyeket, először nem volt sok aranyérmünk, de mára sokat fejlődtünk, közelítünk szlovén barátaink eredményeihez. Meg kell említenem, hogy területi borversenyen is értünk el már jó helyezéseket.

Dr. Pálfi Dénes is emlékszalagot kötött fel az egyesület zászlajára

Az egyesületi elnök beszélt továbbá a minden évben hagyományos kirándulásokról és  rendezvényeikről. Szólt az évnyitó kertbarát bálról, a hagyományos Vince-napi pincejárásról, amit közösen tartanak a lenti és a szlovén gazdákkal. Év végén a schengeni határnyitás évfordulóján túrát szerveznek a lendvai hegyre, emellett tartanak még téli disznóvágást is.

A rendezvényen részt vett dr. Pálfi Dénes, aki arról beszélt: a kör eredményes munkát végzett, ami nem csak a szakmai részt jelenti, hanem az emberi kapcsolatokat teremtő mozgalmat is, ami  különösen fontos  a 21. század elején, mikor egyre távolabb kerülnek az emberek egymástól. Mint mondta: a rendszerváltás környékén mintegy 50 kertbarátkör alakult, mára csak 12 működik, ezek egyike a rédicsi.

Az alapító tagok: (b-j elöl) Völgyi Ferenc, Németh Sándor, Gaál Károly, Györei Csaba és Lengyel István, hátul az egyesületi zászlóval a civil szervezet egyik fiatalabb tagja, Heller Árpád

A kertbarátokat Soós Endréné polgármester is köszöntötte, kiemelte, hogy a szervezet tagjai aktívan részt vesznek a település közösségi életében és szerepet vállalnak a rendezvények – szüreti felvonulás, pünkösdi programok – lebonyolításában is.

Az ünnepségen a civil szervezet elnöke oklevéllel köszönte meg a közreműködők és társegyesületek segítségét, majd a polgármester nyújtott át okleveleket a kertbarátkör alapító tagjainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!