Hírek

2017.07.09. 15:35

Három zalai kiemelt arany a nyugdíjasoknak szervezett Ki mit tud? tehetségkutatón

MEGYEI KÖRKÉP Közös bennük, hogy génjeikben hordozzák a zenét és a művészetet. A zalaiak több kategóriában is remekeltek a hajdúszoboszlói nyugdíjas Ki mit tud? országos döntőjében.

Benedek Bálint

Azonban volt három olyan produkció, mely kiemelt arany minősítést szerzett - előadóikat e hasábokon bemutatjuk. Szólóének kategóriában a nagykanizsai Sulyokné Nagy Erzsébet szokásához híven operettekkel lépett a szakértő zsűri elé. A 70 éves hölgy már gyermekként imádta a muzsikát: zongorázott és énekelt. Tehetségét szerette volna kamatoztatni a Zeneakadémián, ám édesapja váratlan halála miatt letett álmairól.

- A zeneiskolában viszont középfokú végzettséget szereztem, az operett mindig is a szívem csücske volt, de végül úgy hozta az élet, hogy könyvelő és adótanácsadó lettem - mondta. - Évek teltek el anélkül, hogy énekeltem volna, ám egy kedves énektanár ismerősöm, Russay Gabi néni biztatására hetedik éve ismét színpadra állok. A belvárosi nyugdíjasklub 25. évfordulóján debütáltam, sikerrel. Drámai szoprán hangom van, mely primadonna szerepekhez alkalmas, de mindig énekelek szubrett számokat is.

Sulyokné Nagy Erzsébet gyakran vendégeskedik hasonló rendezvényeken. Ahol egyszer már hallották a műsorát, biztosan visszahívják, bár elmondása szerint annyi energiája van, hogy szívesen vállalna több fellépést is.

A Zalaszentmihályi Nóta- és Népdalkör produkcióját is kiemelt arany minősítéssel jutalmazta a zsűri Fotó: archív/Pezzetta Umberto

- Örömet okoz az operett éneklése, az évek alatt már legalább ötven slágert megtanultam, ezért indultam a versenyen - tette hozzá Erzsébet. - Az első válogatót Kanizsán rendezték, majd a szintén hajdúszoboszlói középdöntőből is könnyedén jutottam tovább a végső megmérettetésre, ahol elvarázsoltam az ítészeket. A magabiztos fellépésemben nagy szerepe van Baráth Yvette énektanárnak, valamint a férjemnek, ők mindvégig támogattak.

Az újudvari Megyesi Zoltán pedig épp Sulyokné biztatására szerepelt a nyugdíjasoknak kiírt seregszemlén.

- Bő húsz éve a település kamarakórusában Cseke József karnagy igyekezett a lehető legjobbat kihozni belőlünk, s már ekkor érdekelt a szólóéneklés - mesélte a 17 éven keresztül egy gyárban raktárvezetőként és targoncásként dolgozott férfi. - Az akkori kórus végül feloszlott, ám nem maradtam nóta nélkül, hiszen hamarosan egy új csapat rázódott össze. Gyerekkorom óta rajongok a nótákért, a családunkban is hagyománya van az éneklésnek, valószínűleg Erzsébethez hasonlóan a génjeimben hordozom a muzsika iránti rajongást.

A férfinak megnyugvást és lelki feltöltődést jelent az éneklés. Gyakran csárdást ad elő. Sokszor kíséri harmonikán eszteregnyei barátja, Bóka László. A kiemelt aranyéremnek kifejezetten örül, az elismerés még nagyobb lendületet ad számára a folytatáshoz, szeretne még több embernek boldogságot okozni azzal, hogy kiereszti a hangját.

A Zalaszentmihályi Nóta- és Népdalkör 2003-ban alakult, jelenleg 16 férfitagot számlál. Vezetőjük, Csordás István elmondta: tangóharmonika kísérettel népdalokat, magyar nótákat és csárdásokat énekelnek.

Sulyokné Nagy Erzsébet és Megyesi Zoltán is a legmagasabb elismerésben részesült Fotó: Szakony Attila

- A sok gyakorlásnak köszönhetően 2007-ben Gellénházán, a regionális kulturális bemutatón kiváló minősítést értünk el - fogalmazott a vezető. - Fellépéseinken jókedv és vidámság árad belőlünk, ami legtöbb esetben a közönségre is átragad. "Hiszen úgyis egyszer élünk, senkivel mi nem cserélünk, kimulatjuk magunkat, az angyalát! Húzzad, húzzad ezt a nótát, hajnalig a ragyogóját!"

A népzenei versenyek rendszeres résztvevői, szép sikereket értek el népdal-népzene kategóriában. Már háromszoros országos arany fokozattal, valamint Arany Páva díjakkal rendelkeznek, ezenkívül 2013-ban, 2015-ben, 2016-ban és ebben az évben is kiemelt arany minősítést értek el a hajdúszoboszlói viadalon, sőt az utóbbi három alkalommal a legjobb csapatnak járó vándorserleget is elhozták.

További zalai eredmények a Ki mit tud? országos döntőjéből. Szólóének, ezüst: Vojnics Györgyné (Bázakerettye). Vers-próza, arany: Fülöp Katalin (Zalaegerszeg). Ezüst: Végh Tiborné (Bocska). Hangszer, arany: Kerese Sándor (Lenti). Egyéb színpadi produkció, arany: Söjtöri Népdalkör Egyesület. Népdalkör, kórus, ezüst: Mamik Hagyományőrző Dalkör (Nagykanizsa).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!