Hírek

2017.08.13. 12:42

Hatékonyabbá teszik a munkát Kerecsenyben

Nemrég ismét új berendezésekkel bővült a község saját zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzeme.

Szabó Zsófia

Már nagyanyáink korában, hosszú évtizedekkel ezelőtt is sok háztartásban volt fellelhető a fa káposztaprés, amelyből hét darabot vásárolt a közelmúltban a falu önkormányzata, a Start Mezőgazdasági Program támogatásából.

– Rengeteg, több mint háromszáz kilogramm korai káposzta termett idén – mondta büszkén Réti Alfréd polgármester. – Sőt, a kései fajtákból is dömping várható majd. Beláttuk, hogy nem tudjuk majd mind értékesíteni feldolgozatlanul, ezért vásároltuk a préseket – mutatta a manuális működtetést igénylő eszközöket Kerecseny első embere.

Réti Alfréd polgármester az újonnan vásárolt káposztapréseket mutatja, amikben hamarosan a korai fajták savanyodnak Fotó: Szakony Attila

– Legyaluljuk a káposztát, majd besózzuk. Ezután belerakjuk a présbe, el is terítjük, végül a fa nehezékkel leszorítjuk. Tartósítószert nem teszünk bele, a tejsavas erjedés teszi időtállóvá. Így készül a finom hordós káposzta, ami hússal, krumplival összesütve a mi falunk ételkülönlegessége – jegyezte meg nevetve Réti Alfréd, majd hozzátette: régi vágyuk vált valóra azzal, hogy sikerült szert tenniük a program támogatásából egy hűtőkamrára is, amit több mint hárommillió forintért vásárolták.

A hűtőkamrát friss zöldségekkel pakolták tele az önkormányzat munkatársai, köztük Horváth Györgyi Fotó: Szakony Attila

– A hűtőkamrában megfelelő hőmérsékleten tudjuk tartani azokat a zöldségeket, amiket később értékesítünk, vagy feldolgozunk – mutatta a polgármester a kis ajtóval ellátott, közel kétméter belmagasságú kamrát, amely roskadásig tele van terményekkel. Ugyanis nemcsak káposztából, hanem még számtalan idényzöldségből nagy mennyiséget takarítottak be idén.

A kamra a kánikula időszakában különösen nagy segítséget nyújtott, enélkül a forróságban hamar megperzselődtek, majd meg is poshadtak volna a zöldségek és a gyümölcsök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!