Hírek

2017.02.24. 16:06

Már elvitték a hattyú tetemeket

Muraszemenye - Madárinfluenza okozta azoknak a hattyúknak a vesztét, melyek a dél-zalai település határában pusztultak el.

Gyuricza Ferenc

Mint arról már beszámoltunk, a cserneci bányatóban közel félszáz hattyú tetemét fedezték fel helyi horgászok. Ezt rögtön jelentették is az illetékes hatóságok felé, ám a hattyútetemek elszállítására péntekig nem került sor. Ezért nyilvánossághoz fordultak, a szerkesztőségünk is így szerzett tudomást az esetről.

A madarakat megtaláló Sávoly Attila elmondta: február 13-án tette az első bejelentést, majd utána is jelezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felé a történteket. Csütörtökön mi is a Nébih budapesti központjától kértünk tájékoztatást, választ későbbre ígérték. Pénteken a szervezet munkatársa, Gál Tímea elmondta: időközben megtörtént a tetemek összegyűjtése.

Arra a kérdésre, hogy hány elpusztult madárról van szó, a Nébih munkatársa nem tudott pontos választ adni, s Gál Tímea arról sem volt jogosult nyilatkozni, hogy mi okozta a vesztüket, azt azonban elmondta: az esetet szerepeltetik a honlapjuk azon részén, ahol a tudomásukra jutott madárinfluenzás esetek helyét kell megjelölniük.

A Nébih a Magyar Távirati Irodához eljuttatott közleményében ugyanakkor megerősítette, hogy a február 13-án, a Sávoly Attila jelzése nyomán begyűjtött és megvizsgált tetemben kimutatták a madárinfluenza H5N8 típusát.

Pénteken sikerült további információkat is begyűjtenünk az eset kapcsán. Muraszemenyéről olyan jelzést kaptunk, miszerint a madártetemeket a tűzoltók szedték ki a bányatóból. Elpusztult hattyút a helyi horgászok nemcsak a cserneci kavicsbányatónál láttak, de a Kerka és Mura összefolyásánál is. Más jelzések pedig arról szólnak, hogy Letenye közelében szintén található néhány madártetem.

A jelenlegi madárinfluenza (H5N8) a Magyar Madártani Egyesület tájékoztatója alapján az emberre nem jelent veszélyt, ennek ellenére javasolják, hogy lehetőleg mindenki kerülje az érintkezést a vándormadarakkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!