Hírek

2013.05.07. 17:33

Hatvanöt éves az Országos Mentőszolgálat

Zalaegerszeg - Az Országos Mentőszolgálat megalakulásának 65. évfordulója alkalmából rendezett kedden ünnepséget a Nyugat-dunántúli Régió Zala Megyei Kirendeltsége.

Magyar Hajnalka

A zalaegerszegi hangversenyteremben tartott  ünnepi program fényét  a Canterina Kamarakórus három dalcsokra emelte.

A jubileum apropóján dr. Lórántfy Mária, az OMSZ nyugat-dunántúli régiójának megbízott orvos-igazgatója mondott köszöntőt, majd Beledi István vezető mentőtiszt adott összefoglalót  Zala  mentéstörténetéről.

Felidézte a kezdeteket, amikor is a Vármegyék és Városok Országos Mentőegyesülete 1928-ban megalapította a zalaegerszegi mentőegyletet. Állomás azonban csak jóval később, a  II. világháborút követően  alakult:   Zalaegerszegen  1947. május  13-án a kórház területén egy faházban, Keszthelyen pedig egy bő hónappal később, egy garázsban. Hamarosan követte őket  a kanizsai is, aminek egy szoba adott otthont. Az Országos Mentőszolgálat  1948. május 10-én alakult meg. Az idő múltával a szolgálat behálózta a megyét, 2007-ben létrejött a sármelléki légibázis is.  Jövőre két újabb állomás átadása várható (Zalalövő, Söjtör), ezekkel együtt tízre növekszik a számuk.

A jelen? A technikát 24  mentőautó (1 rohamkocsi, 3 esetkocsi,  20 mentőautó)  jelenti, a szakembergárdához   6 részállású orvos, 21 mentőtiszt, 78 mentőápoló, 79 gépkocsivezető, 15 mentésirányító és 6 betegszállítás-irányító tartozik. A megyében sajnos nincs főállású mentőorvos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!