Hírek

2013.02.22. 07:40

Zala megyében újra havat kellett lapátolni

Az utak állapota a közútkezelő folyamatos tevékenysége és az elálló havazás következtében sokat javult. A főutak sónedvesek, a mellékutak zömében latyakosak.

zaol.hu

A baki tető ilyenkor veszélyforrás

A tűzoltók pénteken délelőtt több alkalommal vonultak ki bajba jutott autósokhoz. Reggel nyolc óra előtt nem sokkal a megyeszékhelyi Nekeresdi úton személygépjármű csúszott az árokba és akadályozta a forgalmat.

Az egerszegi tűzoltók segítettek a balesetet sérülés nélkül megúszó autósnak. Az ilyenkor klasszikus helyszín, a baki tető sem maradhatott ki. Nyolc óra után már kamion akadt itt el és akadályozta a közlekedést. Itt is a zalaegerszegi tűzoltók segítettek.

Kilenc órakor Alibánfán személygépkocsi csúszott meg az úton és egy tűzcsapon fennakadt. A műszaki mentésre ide is a megyeszékhelyi tűzoltók vonultak ki. Szerencsére senki nem sérült meg a tűzcsap is sértetlen maradt a balesetben.

Ezeken az eseteken kívül nem okozott különösebb gondot a leesett pár centi hó, bár a közlekedés üteme kissé lelassult. Délelőtt Lenti és Zalaegerszeg térségében a főutak és mellékutak havasak, latyakosak, Nagykanizsa és Keszthely térségében a főutak sónedvesek, a mellékutak szintén havasak voltak. A 10-30 km/órás északi szél nem okozott hóátfúvásokat, a látótávolság 100-300 méter közötti volt. Dél tájt megszűnt a csapadék, a főutak sónedvesek vagy latyakosak, a mellékutak havasak, letaposott havasak voltak. Az előrejelzés szerint azonban az újrainduló havazásból szombat délig akár 20 centimétert meghaladó vastagságú hótakaró is kialakulhat.

Lenti környékén egészen kora délutánig folyamatosan, apró szemcsékben hullott a hó, ám csak néhány centiméteres takaró alakult ki, így a közlekedésben komolyabb fennakadást ezúttal nem okozott. A reggeli órákban csak elakadt személyautókat, illetve Lovászinál egy buszt kellett menteni, kamiont vagy nagyobb teherautót ért balesetről nincs információnk.

Nagykanizsán nem okozott különösebb fennakadást a pénteki havazás, balesetről, személyi sérülésről nem érkezett hír. Mint azt Gáspár András, a VIA Kanizsa Zrt. vezérigazgatója elmondta: a hóekék és sószóró járművek már éjszaka elkezdték a városi utak takarítását, sőt napközben a közmunkások is lapátoltak.

- A tömegközlekedési útvonalakat, illetve a nagyobb emelkedőket pénteken két alkalommal is sóztuk, ezeken a helyeken nem is volt csúszós az út - mondta Gáspár András, aki hozzátette: egyetlen bejelentést kaptak, miszerint a nagykanizsai Hunyadi és Királyi Pál utcák kereszteződése veszélyessé vált a lefagyott hó miatt, de napközben aztán ezt az útszakaszt is lesózták.

18:30 Több megyében továbbra is tart a havazás

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának péntek 18 órai jelentése alapján az ország több pontján jelenleg is havazik. A társaság folyamatosan munkavégzésének is köszönhetően a főutak, forgalmasabb útszakaszok vizesek vagy sónedvesek. Részletek itt >>>

16:40 Lenti környékén egészen kora délutánig folyamatosan, apró szemcsékben hullott a hó, ám csak néhány centiméteres takaró alakult ki, így a közlekedésben komolyabb fennakadást ezúttal nem okozott. A reggeli órákban csak elakadt személyautókat, illetve Lovászinál egy buszt kellett menteni, kamiont vagy nagyobb teherautót ért balesetről nincs információnk.

15:30 Időjárás-jelentés: vasárnap már 13 fok is lehet

A hétvégén még többfelé várható havazás, de mindeközben enyhülni kezd az idő, és vasárnap már 13 fokig is emelkedhet a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből. Részletek itt >>>

15:00 Az utak állapota a közútkezelő folyamatos tevékenysége és az elálló havazás következtében sokat javult. A főutak sónedvesek, a mellékutak zömében latyakosak. A havazással összefüggésben a korábbiakban közölt események óta tűzoltói beavatkozást igénylő jelzés ügyeletünkre nem érkezett.

12:00 - Zala megye területén egyelőre alábbhagyott a havazás intenzitása. 9:03 óra óta a műveletirányító ügyeletünkre tűzoltói beavatkozást igénylő jelzés nem érkezett. A közútkezelő folyamatosan végzi az utak síkosságmentesítését és takarítását. Az Országos Meteorológiai Szolgálat által jelenleg I. fokozatú sárga riasztás van érvényben a megyénk területén, de szombatra narancs fokozatú figyelmeztetésben hívták fel figyelmünket arra, hogy a következő 24 órában akár 20 centimétert is meghaladó vastagságú hótakarót eredményező friss hó várható.

10:30 - Már a megye teljes területén havazik, így a hóréteg átlagos vastagsága 3-5 cm közötti. A főutak hókásásak, a mellékutak havasak, így  a közútkezelő folyamatosan végzi a hóeltakarítást és síkosságmentesítést. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére már több olyan jelzés is érkezett, amely tűzoltói beavatkozást tett szükségessé, de szerencsére egyik esetben sem volt személyi sérülés

09:25 - A havazás miatt a 75-ös számú főúton a baki tetőnél elakadt kamionok nehezítik a zavartalan közlekedést, műszaki mentésüket a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai megkezdték. A személyautók elférnek mellettük.

Zala megyében minden út járható, a sármelléki repülőtér jelenleg nyitva tart. A határon a forgalom zavartalan.

07:00 - Egyelőre nem okoz gondot a havazás Zala megye területén, bár a közlekedés üteme kissé lelassult. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. síkosságmentesítést végez a havazás által érintett területek útszakaszain.

Lenti és Zalaegerszeg térségében a főutak és mellékutak havasak, latyakosak, Nagykanizsa és Keszthely térségében a főutak sónedvesek, a mellékutak szintén havasak. Az északi szél erőssége 10-30 km/h között változik, így egyelőre nem okoz hóátfúvásokat. A havazással érintett térségben a látótávolság 100-300 m közötti.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére a havazással kapcsolatban tűzoltói beavatkozást igénylő káreseményre vonatkozó jelzés eddig nem érkezett.

A péntek reggeli országos helyzetről itt olvashat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!