Hírek

2013.01.24. 15:06

Hazánkban 30-40 ezer gyerek éhezik

A legtöbb felnőtt azt gondolja, hogy ma hazánkban a szegénység veszélyezteti leginkább a gyerekeket, de azzal már nincsenek tisztában, hogy ez akár azt is jelentheti, éheznek.

Zalai Hírlap

Az viszont pozitív, hogy minden második ember szívesen támogatná a gyermekétkeztetést, ha tehetné - többek között ez derül ki a Gyermekétkeztetési Alapítvány és a KutatóCentrum villámkutatásából, aminek eredményét szerkesztőségünkbe is eljuttatták.

Sajnos a félelmeknek van alapja, hiszen a becslések szerint ma Magyarországon 30-40 ezer gyermek éhezik, és a lakosság közel 40 százaléka él a létminimum alatt. Karácsonykor az ünnepi hangulatban sokan adományoznak a szegényeknek, ám később, az év további részében csak kevés embernek jutnak eszébe azok, akik a létminimum alatt élnek, így nincs pénzük még az elemi szükségleteikre sem. Sajnos a szegénység a gyermekeket is egyre jobban érinti, de ennek ellenére sokan úgy gondolják, hogy a valódi éhezés csak a harmadik világ és a fejlődő országok problémája. Ma Magyarországon 30-40 ezer kiskorú gyakorlatilag éhezik és további több tízezer kisgyerek nem jut megfelelő minőségű táplálékhoz (zöldség, gyümölcs hús és tejtermékek). Ez utóbbi életszituációt nevezik minőségi éhezésnek.

Sok gyerek nem jut elegendő gyümölcshöz és zöldséghez (Fotó: Pezzetta Umberto)

A megkérdezett 1766 felnőtt közül, közel minden második egyértelműen a szegénységet jelölte meg a gyermekeket leginkább fenyegető veszélynek. Ugyanakkor a szegénység mértékével nem nagyon vagyunk tisztában, hiszen csak további 12 százaléknyi válaszadó gondolta úgy, hogy a gyermekéhezés valóban fontos, élő probléma manapság is Magyarországon. Még a médiából áradó erőszakot és a szenvedélybetegségeket is többen tartották elsődleges veszélyességi tényezőnek, mint az éhezést. Utóbbit csak a nők 16, és a férfiak 9 százaléka jelölte meg  a legnagyobb veszélyként.

Pozitívum azonban, hogy a felnőttek fele szívesen támogatná a gyermekétkeztetést, ha tehetné. A támogatandó ügyek között az első helyen a beteg, rákos gyermekek segítése végzett, a megkérdezettek 76 százaléka  segítene a beteg kicsiken. A második helyen tehát a gyermekétkeztetés áll, a felnőttek 55 százaléka adományozna erre a célra. A bűnözés, és a családon belüli erőszak megszüntetéséért a válaszadók közel fele (47 százalék) tenne valamit, a hajléktalanok helyzetének támogatása 10 megkérdezettből háromnak szívügye.

Érdekes, hogy hölgyek jóval nagyobb arányban nyújtanának segítséget a beteg és éhező gyerekeknek, míg a férfiak körében az átlagnál többen támogatnák a bűnözés megszüntetését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!