Hírek

2016.12.08. 17:28

Helyi termék, foglalkoztatás

Zalaegerszeg – A megyeházán tegnap megalakult és megtartotta nyitó konferenciáját a Zalai Innovatív Foglalkoztatási Paktum helyi termék munkacsoportja. Az eseményhez kapcsolódva aláírták a Zalai Helyi Termék Chartát.

Hajdu Péter

A rendezvényen Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke ismertette a Zalai Innovatív Foglalkoztatási Paktum létrejöttének célját és körülményeit. A közel 963 millió forint költségvetésű, öt év alatt megvalósuló száz százalékos támogatottságú foglalkoztatási paktum célja többek között 630 személy bevonása valamely munkaerőpiaci szolgáltatásba, 180 személy munkaerőpiaci képzése, és 272 munkavállaló legalább hat hónapra történő elhelyezkedésének támogatása.

A megyei foglalkoztatási paktum teljesítését a gazdaság különböző szegmenseire épülő munkacsoportok segítik, s a projekt létrehozásakor úgy döntöttek, megyénkben jelentős foglalkoztatási szerepe lehet a helyi termék előállításának.

A charta aláírói: Pácsonyi Imre, Jakab Sándor, Vigh László, Süle Katalin, Guitprechtné Molnár Erzsébet, Horváth László, Köcse Tibor, Pál Zoltán, Virrasztó Zsolt, Papp Gábor Fotó: Katona Tibor

A munkacsoport állandó tagjai:

Nagy Anita munkaszervezet vezető, Hévíz-Balaton-Zalai Dombhátak LEADER Egyesület, Dr. Szili-Fodor Dóra, vidékfejlesztési referens – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei munkatársa, Huszti Levente, a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat (MNVH) megyei koordinátora, Varga Zsuzsanna, Szentgyörgyvölgy polgármestere és Horváth István, a zalaegerszegi vásárcsarnok vezetője.

A rendezvényen megjelent és rögtönzött árubemutatót tartott több helyi terméket előállító kistermelő és a megyében működő hét LEADER csoport.

Utóbbiak, valamint a helyi termékek népszerűsítésében szerepet vállaló szervezetek vezetői:

Pácsonyi Imre megyei alelnök, Virrasztó Zsolt, a Zalai Hírlap lapigazgató főszerkesztője, Papp Gábor hévízi polgármester, Köcse Tibor nagypáli polgármester, Horváth László lenti polgármester, Guitprechtné Molnár Erzsébet Zala Termálvölgye Egyesület vezetője, Jakab Sándor, újudvari polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, a Közép-Zala Gyöngyszemei Vidékfejlesztési Egyesület vezetője, Pál Zoltán a Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület vezetője és Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke aláírásukkal létrehozták a Zalai Helyi Termék Chartát. Utóbbi célja a helyi termékek és szolgáltatások népszerűsítése, piacra jutásának segítése, s egyúttal a hazai fogyasztás élénkítése.

Huszti Levente a helyi termékek hazai forgalma kapcsán többek között elmondta, hogy sajnos a magyar háztartások elsősorban ár orientáltak, s így nehéz helyzetbe juttatni a vidéki kistermelők áruit. az áruházláncok hatalmas marketingtevékenysége mellett. A kicsiknek is meg kell találniuk a piacra jutás módszereit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!