Hírek

2016.06.08. 18:50

Hetés díjat nyert - Az Európa Tanács is elismerte

Bödeháza - Az Európa Tanács kultúra, kulturális és természeti örökség igazgatóságának 65 tagja érkezett tegnap Hetésbe, hogy megismerje a tanács tájdíját elnyert Mesés Hetés Zöldút projektbe bekapcsolt területet.

Korosa Titanilla

A Mesés Hetés mintaprojekt elnyerte 2015-ben az Európa Tanács tájdíját, melyet ma Budapesten adnak át a projekt lebonyolítóinak. A rendezvényre az Európai Unió számos országából érkeztek szakemberek, közülük többen Hetésbe is ellátogattak.

Budai Krisztina, a Zöldutak Módszertani Egyesület elnöke elmondta: a Mesés Hetés projekt 2013-14-ben zajlott azzal a céllal, hogy a hat szlovén és négy magyar hetési település közösségeit összefogva, helyi értékeit feltárva olyan vonalat alakítsanak ki, mely az idelátogatók számára is megmutatja az elfeledett, vasfüggöny által kettéhasított táj kincseit. Hozzátette: a kontinenst átszelő EuroVelo13 turisztikai útvonal is keresztülmegy a területen.

Christina Mortensen (balra), a budapesti tájegyezmény konferencia elnöke, mellette Maguelonne Déjeant-Pons, az Európa Tanács tájegyezményért felelős vezetője, Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség tanácsának elnöke, Kiss Gábor, a Herman Ottó Intézet vezető szakmai tanácsadója, valamint Vigh László parlamenti képviselő a Barátság-parkban
Fotó: Korosa Titanilla

A tegnapi nap programja Bödeházán, illetve a határon található Barátság-parkban zajlott, ahol a hetési települések mindegyike bemutatkozott. A helyi közösségek elhozták kulturális értékeiket, kézműves termékeiket, gasztronómiai kincseiket, de megismerhették a vendégek a hetési csipkés pajtát, a kódisállásos házakat és a szoknyás haranglábakat is, melyek mind megőrzésre érdemesek.

A rendezvényen részt vett Vigh László, a térség országgyűlési képviselője is.

- Ezt a térséget egykor kettévágták, családokat szakítottak el egymástól - mondta. - Egy ilyen program és a díj arra mutat rá, hogy itt mégis óriási értékek, kulturális, gasztronómiai hagyományok vannak, amiket meg kell őrizni. Érdemes ezt az erdők közti tájat és az embereket megmutatni a világnak, hogy a térség újra fel tudjon emelkedni. Európa most idejött hozzánk és továbbviszi a jó hírünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!