Hírek

2013.09.09. 14:14

Hétszáz kilónyi gomba a nagykanizsai piacon

Nagykanizsa - Soha nem látott dömping volt gombából hétfőn a Vásárcsarnokban: a statisztika szerint 6-700 kilogrammnyi vargányát, rókagombát és galambicát pakoltak ki az árusok.

Horváth-Balogh Attila

Az erdő aranyát ezúttal nem „aranyáron" hanem jóval olcsóbbért adták. Az emberek pedig kapva kaptak az alkalmon, akadt, aki 2-3, sőt, 5 kilogrammot is vásárolt a jóféle portékából.

– Vasárnap délután szedtem a kaszói erdőben – hallottuk egy árustól.– Sajnos, csak 15 óráig lehettem kint a vadászati tiltás miatt. Ha tovább maradhattam volna, még többet tudok hozni – folytatta az asszony. – Nyolcszáz forintért adtam kilóját, de nagyon sokan vittek.

A nagykanizsai Németh Zoltán is válogatott az asszony asztalán kipakolt gombákból.

– Nagyon szeretjük a vargányát, s ha már egyszer ilyen olcsó, viszek két kilogrammot – magyarázta. – Felszeleteljük, lefagyasztjuk és isteni finom lesz majd télen. Pörköltnek, rántva, minden formában szereti a család.

Délelőtt kilenc óra körül még mindig csak és kizárólag gombát árultak 3 hosszú asztalon: Szokol Pál zöldség-gyümölcskereskedő szerint reggel 7-kor még a 4. is rogyásig volt pakolva gombával.

– Ötszázért, négyszázért, sőt, még háromszázért is adták kilóját, amiért egyébként 2000 forint körüli árat kérnek – fűzte hozzá.

A szintén gombát árusító Egri Györgyné azt mondta: rendszeres gombagyűjtő, az abból keletkező bevétel kis kiegészítést jelent neki a nyugdíja mellett.

– Iharosberénybe járok gombászni, ez itt tegnapi szedés – mutatta portékáját. – Gyönyörűszép, ropogós, kemény gomba, tessék megnézni. Kisnyugdíjas vagyok, s az anyagi helyzetem jónak éppen nem mondható, s bevallom, nekem minden plusz forintocska számít, amihez hozzájutok így.

Vásárlója, a nagykanizsai Nagy Zoltán azt mondta, véleménye szerint a vargánya a legízletesebb gomba, így aztán dőreség lenne kihagyni az alkalmat, amikor gyakorlatilag pár száz forintért hozzájuthat – vett is rögtön két kilót.

– Amikor drágább, azért én is meggondolom, hogy veszek-e – fogalmazott. – Akkor inkább elmegyek magam is gombagyűjtő körútra, igaz vargányát nem nagyon szoktam találni, inkább csak az úgynevezett csirkegombát. Hogy ebből most mi lesz? Egy része megy a fagyasztóba, a többiből meg finom pörkölt készül.

Az iharosberényi Czene Zsoltnétól megtudtuk: körülbelül 40 kilogrammnyi vargányát gyűjtött vasárnap.

– Reggel kilenctől délután 3-ig voltam kint – mesélte. – Nagyon sok a gomba, az elmúlt hetek esős-párás időjárása és az azt követő 23-25 Celsius fokos hőmérséklet igen jót tett neki.

Targuba János, a piacfelügyelőség vezetője elmondta: ekkora mennyiségű gombakínálattal utoljára körülbelül 7 évvel ezelőtt találkozott a nagykanizsai piacon. Azt is elárulta: ma, illetve a következő pár napban várhatóan hasonló mennyiségű gomba érkezik majd a csarnokba. A gombaszezon tehát elkezdődött és körülbelül egy hónapon át tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!