Hírek

2017.03.02. 19:15

Négy országból érkeztek fiatalok Hévízre

Hévíz - A fiatalok és a döntéshozók találkozását és együttműködését segíti elő az a nemzetközi projekt, amelynek kétnapos workshopja tegnap zárult a fürdővárosban. A központi téma a városrehabilitáció volt.

Varga Lívia

A részletekről Papp Gábor polgármester és Kepli József János alpolgármester számolt be tegnapi sajtótájékoztatóján.

- Hévíz a spanyol város, Soria kezdeményezésére csatlakozott az Erasmus+ projekthez, melynek keretében Portugáliából, Spanyolországból, Franciaországból és Romániából érkeztek hozzánk fiatalok - mondta Papp Gábor, kiemelve: a január végén kezdődött és augusztusban záruló projekt keretein belül minden partnernél tartanak workshopot. Ezeken az alkalmakon a fiatalok nem csupán egymást és a másik országát ismerik meg, hanem bepillantást nyernek a helyi köz- és kulturális életbe is.

Azt járják körül, mit tehetnek városaikért, azok modernizációjáért, fejlesztéséért. S ezek az alkalmak adnak lehetőséget a résztvevő diákoknak a tapasztalatcserére, a közös ötletelésre, valamint arra, hogy együttesen dolgozzanak ki projekteket. Hévízt a workhopokon a Bibó-gimnázum 11. osztályos tanulója, Horváth Balázs képviseli, tájékoztatott a polgármester.

A fürdővárosban megtartott találkozón, amelyen a külföldi vendégek mellett tíz bibós diák is részt vett, a Sport és Tavirózsa utcánál megkezdett sportfejlesztések folytatásának lehetőségeit járták körbe a fiatalok, számos ötlettel látva el a városvezetőket.

A fiatalok a kétnapos workshop keretében megismerkedtek a fürdőváros jelenével és múltjával, táncházban vettek részt, felkeresték a tavat, s megkóstolták a hévízi gyógyvizet is (képünkön) Fotó: Kránitz Judit

- Tanulságos volt számunkra, hogy a fiatalok kivétel nélkül többgenerációs találkozóhelyként képzelik el a területet, ahol a legkisebbektől a nyugdíjasokig mindenki talál magának kikapcsolódási lehetőséget - ismertette Papp Gábor, hangsúlyozva: nem ez volt az első alkalom, hogy ifjakat vontak be a város jövőjének tervezésébe.

- Szeretnénk, ha fiataljaink itt maradnának, ehhez pedig az kell, hogy olyan városban éljenek, ami számukra is szerethető - fogalmazott.

Kepli József János kiemelte: Hévízen nemcsak beszélnek a párbeszéd fontosságáról, tesznek is azért, hogy létrejöjjön. A workshop jelentőségét az alpolgármester abban látja, hogy a különböző országokból érkező fiatalok kapcsolatba kerülnek egymással, s egy-egy ilyen alkalom természetesen Hévíz bemutatására, megismertetésére is jó lehetőséget teremt. Segíthet továbbá a városnak a jövőtervezésben is, hiszen a fiatalok elképzelési új inspirációt adhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!