Hittörténeti és hatalmas - Keszthelyre érkezett a két méteres Evangélikus képeskönyv

2017. június 15., 12:53 szerző: Keszey Ágnes
komment
Nem mindennapi látványossággal találkozik az, aki a Balaton Múzeum felé sétál: egy hatalmas könyv áll a téren. Az Evangélikus képeskönyv a reformáció ötszáz éves évfordulója alkalmából készült el.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Nagyobb, mint egy ember,  de  mint kézbe vehető társai, ez a könyv is lapozható. A két méter,   magas installációt a reformáció emlékévére a  Magyarországi Evangélikus Egyház  Gyülekezeti- és Missziói Osztálya készítette, s indította országjáró útjára.

Zsidek Krisztina és Koponicsné Györke Diána is megnézte és elolvasta az óriás könyvet

– A  könyv a  gyökerektől: a lutheri reformációtól kezdve mutatja be az evangélikus egyházat. Luther életét, a reformáció mikénjét, fejlődési útját és az evangélikus egyház mai életét dolgozza fel - adott bepillantást Honthegyi Zsolt keszthelyi evangélikus lelkész. S bár a somogyi és zalai egyházmegye nincsen külön kiemelve a kötetben, de a könyv bemutatja a mai három egyházkerületet és felépítését. A z installáció ittléte kapcsán a lelkész lapunknak Zaláról  szólva elmondta: e terület szórvány protestáns rész, viszonylag kicsi gyülekezetekkel.

Honthegyi Zsolt lelkész mutatta be a hittörténeti installációt Fotó: Keszey Ágnes

- Ám érdekesség, hogy   az  1600-as években és az  1700-as évek elején ez a rész volt a legevangélikusabb. Aztán a bécsi közelség és az ellenreformáció miatt ezek a részek katolizálódtak vissza leginkább, s lett kicsinnyé az evangélikus és a református egyház-mondta a lelkész. Keszthelyen jövő hét péntekig áll  majd a könyv, s majd hamarosan  Nagykanizsára érkezik.

 

Keszey Ágnes

2017. június 15., 12:53 szerző: Keszey Ágnes

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...