Hírek

2017.05.24. 18:04

Hock János utcai gyilkosság - Ijedtében ütötte agyon az idős nőt?

ZALAEGERSZEG Lopás kísérlete és halált okozó testi sértés, vagy nyereségvágyból elkövetett emberölés? E két álláspontot ismerhette meg szerdán az egerszegi törvényszéken dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa és a népes hallgatóság.

Arany Gábor

Szerdán folytatódott a Hock János utcai gyilkosság tárgyalása. Tanúvallomások ismertetését követően először Szűcsné dr. Lukács Mónika ügyész idézte fel a tavaly június 25-ére virradóra történteket. A közeli biztonsági kamera felvétele szerint az éjfél utáni percekben jutott be a kerítésen át az egerszegi családi ház udvarára a 30 éves F. Csaba. A bejárati ajtót fadarabbal feszítette be...

Innentől kezdve a történet két változata hangzott el a tárgyalóteremben. Az ügyész álláspontja szerint kezében 92 centi hosszú vascsővel bement a férfi a délnyugati szobába, ahol a tulajdonos aludt, és legalább kétszer a fejére sújtott. Sérüléseibe az idős nő rövid időn belül belehalt.

A férfi aprólékosan átkutatta a lakást, kinyitott minden szekrényt, fiókot, majd távozása előtt tisztítószert, kávét szórt szét a lakásban, hogy ezzel leplezze nyomait. A biztonsági kamera felvételei szerint 108 perc után távozott.

A közelben lecserélte ruháját, cipőjét, majd pózvai lakására indult, kezében megpakolt táskával, ez utóbbi momentumot egy Kazinczy téri biztonsági kamera rögzítette.

F. Csaba ezzel szemben azt állította védekezésében, hogy csak néhány pénzzé tehető holmiért tört be a lakásba, mert azt hitte, nincs otthon senki. Ez viszont felveti a kérdést, hogy a bejárati ajtónál miért vette fel és tartotta magánál a vascsövet végig, amíg a házban tartózkodott és kutatott. Ráadásul nem ad magyarázatot arra sem, miért vitt magával a betöréshez váltásruhát és cipőt.

Az egyedül élő áldozatról környezete elmondta, rendkívül gyanakvó volt, szinte soha senkit nem engedett be magához, mindig attól tartott, hogy behatolnak hozzá. Gyakran éjjel is igyekezett azt a látszatot kelteni a villany felkapcsolásával, hogy valaki ébren van a házban. Az ügyész kizártnak tartotta, hogy a másfél órás kutatás zajára ne ébredt volna fel. Véleménye szerint a holttest helyzete is azt mutatja, hogy álmában érték az ütések. Arra, hogy a tettes körülbelül 90 ezer forinttal távozhatott, abból lehetett következtetni, hogy a nő élete leghétköznapibb történéseiről is aprólékosan naplót vezetett, és feljegyezte azt is, mikor mennyi pénze volt, mit vásárolt, mennyit költött. A lakásban azonban már nem találtak pénzt.

Ez azonban nem bizonyítja, hogy azt F. Csaba vitte el. Ezt már a vádlott ügyvédje, dr. Hári István fejtette ki, utalva rá, a holttestet több nap után fedezték fel. A lakásban talált cipőnyomok között pedig maradt egy azonosítatlan. Szerinte azt sem lehet bizonyítani, hogy védence álmában sújtott le a vascsővel, F. Csaba pusztán rémületében ütött, amikor a nő rászólt, de megölni nem akarta. Ezért védencét csak halált okozó testi sértés, valamint lopás kísérlete miatt lehet elmarasztalni szerinte. Ezzel szemben az ügyész nyereségvágyból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés, valamint magánlaksértés miatt javasolja megbüntetni F. Csabát, mégpedig életfogytig tartó fegyházzal.

Az utolsó szó jogán a vádlott megismételte, hogy pusztán néhány pénzzé tehető holmit akart a házból ellopni, és csak ijedtében ütött, végül üres kézzel távozott.

- Nagyon sajnálom, amit tettem és bocsánatot kérek érte - mondta.

A tárgyalást az ítélet kihirdetésére, június 8-ára elnapolták.

Előzmények:

Elfogták a zalaegerszegi gyilkosság gyanúsítottját (frissítve)

Előzetesbe került a zalaegerszegi gyilkosság gyanúsítottja

Álmában ölte meg áldozatát a rabló

Idős nőt öltek meg Zalaegerszegen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!