Hóhelyzet Zalában: újabb útlezárások, balesetek

2013. február 13., 16:22 forrás: Zalai Hírlap, ZAOL, Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, MTI
komment
A hóátfúvások miatt újabb három utat zártak le szerda este Zala megyében, így már hat útszakasz teljesen járhatatlan.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

20:41

A hóátfúvások miatt újabb három utat zártak le szerda este Zala megyében, így már hat útszakasz teljesen járhatatlan.
A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a közútkezelő folyamatos munkája ellenére a megyében tovább romlott az utak állapota.

A havazás és az erős szél miatt szerda este újabb három utat zártak le: a 75-ös főutat a 74-es és 75-ös főút körforgalmú csomópontja és Pölöske közötti szakaszon, valamint az Újudvar és Magyarszerdahely, illetve a Gelse és Zalaszentbalázs közötti összekötő utat. Továbbra sem járható a 7511-es jelű út Nagyrécse, a 75111-es út Sármellék, valamint a 7337-es út Gógánfa közelében.    A katasztrófavédelem közlése szerint a hóátfúvások miatt Zalában további tizennégy útszakasz csak nehezen járható.

20:00

Elakadt egy kamion Novánál, a 75-ös úton - forgalmi akadályt képez a közlekedésben. A tűzoltók már elindultak a mentésére.

18:20

Lenti térségében több olyan baleset is történt, ami a tél és a hó rovására írható. Keddről szerdára virradó éjszaka, az M70-es autóúton egy román kamionos a muraszemenyei felüljárón át próbált megfordulni, ám a jeges, csúszós felületen járműve „bebicskázott”, s a korlátnak sodródott. Szorult helyzetéből a lenti Le-Ko Kft. műszaki mentőbázisának munkatársai mentették ki. Ugyancsak ők állították talpra azt a szlovák rendszámú teherautót, mely a 86-os úton, Rédics és Zalabaksa között borult fel. Az autóalkatrészeket szállító jármű mentése miatt kora délután rövid időre teljes útzárt kellett alkalmazni.

Dolgoztak a műszaki mentők emellett Zalatárnoknál is, ott egy elakadt nehézgépszállító szerelvényt kellett vontatni.A szlovén-magyar határon a forgalom kis szünetekkel ugyan, de folyamatosan haladt, a szlovén fél kedd délutántól csak annyi kamiont fogadott, amennyit a parkolókban el tudott helyezni.

18:15

A Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke, Rigó Csaba kormánymegbízott 19:00 órától az intézkedés visszavonásáig elrendelte a szlovén-magyar határátkelőhelyeken a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek Magyarország területére történő belépésének korlátozását.

17:57

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság 17 órától teljes szélességében lezárta a 76-os főút Sármellék valamint a 75-os és 76-os út kereszteződése közötti szakaszát, mert egy kamion az árokba csúszott.

A műszaki mentés idejére a forgalmat Alsópáhok irányába terelik.

16:54

A 75. számú főközlekedési út baki tető és zalaapáti körforgalom közötti 25 km hosszú szakasza lezárásra kerül ideiglenesen a tehergépjármű forgalom elől annak érdekében, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépeivel a főút ezen szakaszát az erős szél által okozott hóátfúvások miatt kialakult jelentős hótömegtől megszabadítsa. (A munkálatok időtartama várhatóan 3 órát vesz igénybe, de tovább is elhúzódhat.)

hókotró

Fotó: Szakony Attila

16:23

A 75. számú főközlekedési út Baki tető és Zalaapáti körforgalom közötti 25 km hosszú szakasza lezárásra kerül ideiglenesen a tehergépjármű forgalom elől annak érdekében, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépeivel a főút ezen szakaszát az erős szél által okozott hóátfúvások miatt kialakult jelentős hótömegtől megszabadítsa. (A munkálatok időtartama várhatóan 3 órát vesz igénybe, de tovább is elhúzódhat.)

autópálya

Fotó: Szakony Attila

15:57

Keszthely térségében intenzíven havazott tegnap, ráadásul a szél is megerősödött, mindez alaposan megnehezítette a közlekedők és közútkezelők dolgát. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Kht. sajtószóvivője késő délután elmondta: kollégáik teljes kapacitással, minden járművüket bevetve dolgoztak a térség útjain, ennek köszönhetően nem kellett korlátozásokat bevezetni a főutakon. A mellékutak havassá, hókásássá váltak, a szél pedig emelt torlaszokat, mindez nehezítette az autósok helyzetét, ám a folyamatos takarítás miatt délutánig csak egyetlen utat, a Sármellékhez közeli, egy kilométeres, 75111 számú útszakaszt zárták le. Információink szerint akadtak el közlekedők, alakultak ki dugók is. Zalaszentgrót és Batyk között teherautó és autóbusz nem tudott felmenni az úgynevezett csúszódombon, rajtuk a tűzoltók segítettek. A mentés idején meglehetősen nagy torlódás alakult ki a szóban forgó helyen.

14:13

75. sz. főút: Zalaapáti és Pacsa között egy kamion fordult keresztbe és további három személygépkocsi is elakadt. A műszaki mentéshez vonult a keszthelyi hivatásos tűzoltóság egysége. Az út nehezen járható, így az elakadt járművek miatt negyven személygépkocsi torlódott fel. A mentés jelenleg is folyamatban van, melynek időtartama alatt teljes útzár van érvényben. A forgalom elterelését a Zala Megyei Rendőr főkapitányság végzi.


13:35

Nagykanizsa: A Szentgyörgyvári úton egy üzemépületben keletkezett kisebb kiterjedésű tűzeset, ahol a padlástérben a kémény közelében felhalmozott éghető anyag kapott lángra. A helyszínre vonuló nagykanizsai hivatásos tűzoltók a tüzet néhány perc leforgása alatt eloltották.

Fotó: Gyuricza Ferenc

13:25

A 86-os úton, a Zalabaksa és Rédics közti szakaszon egy 7,5 tonnás kisebb teherautó belegurult az árokba. Hamarosan megkezdik kimenteni, kipakolni, mely művelet akadályozhatja a forgalmat. Aki teheti, ne menjen arra.

13:00

Jelenleg elállt a havazás Zala megye nagy részén. Az utakon a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan dolgozik, azok járhatósága jelentősen javult. A korábban említett két útszakasz továbbra is le van zárva. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére eddig 6 olyan jelzés érkezett, ami tűzoltói beavatkozást tett szükségessé, ezek mindegyike az útviszonyokkal hozható összefüggésbe.

A határátkelőhelyeinken mind Szlovénia mind Horvátország felé mindkét irányba zavartalan a forgalom.

12:00 Balesetek nehezítik a közlekedést Zala megyében

A 76. számú főút sármelléki szakaszán egy tehergépjármű-szerelvény pótkocsija csúszott az árokba. A forgalmi akadály megszüntetése érdekében a műszaki mentéshez a keszthelyi hivatásos tűzoltóság egysége és a zalaegerszegi hivatásos tűzoltóság által működtetett regionális műszaki mentőbázis egységei vonultak.

A 74. számú főközlekedési út bocskai szakaszán egy mentő esetkocsi csúszott az árokba, majd oldalára borult. A műszaki mentést a nagykanizsai hivatásos tűzoltók hajtották végre. A mentő által szállított beteget egy másik esetkocsi szállította tovább.

Egy személygépkocsi akadt el Keszthelyen a Kastélyparknál, amely mentésére a keszthelyi hivatásos tűzoltóság egysége került riasztásra, de még kiérkezésük előtt a jármű önerejéből tovább tudott haladni, így az általa okozott ideiglenes forgalmi akadály megszűnt.

11:45 Beteget szállító mentőautó borult fel Zalában

Felborult egy beteget szállító mentőautó a 74-es főúton, de sem a beteg, sem a jármű személyzete nem sérült meg - értesült szerdán az MTI a helyszínről. A Nagykanizsáról Zalaegerszegre tartó mentőautó a Bocska és Zalaszentbalázs közötti szakaszon, a havas úton megcsúszva az árokba, az oldalára borult. Egy középkorú asszonyt szállított, de sem ő, sem a mentőautó személyzete nem sérült meg a balesetben.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Zalában két utat le kellett zárni a hóátfúvások miatt. Nem járható a 7511-es számú út Nagyrécsénél a 12-es és 14-es kilométer között, valamint a 75 111-es út Sármellék közelében.

Árokba borult mentőautó a 74-es úton, a Zala megyei Bocska határában 2013. február 13-án. A jármű megcsúszott a havas úton, a balesetben senki sem sérült meg. MTI Fotó: Varga György

Mentősök pakolnak ki az árokba borult mentőautójukból a 74-es úton, a Zala megyei Bocska határában 2013. február 13-án. A jármű megcsúszott a havas úton, a balesetben senki sem sérült meg. MTI Fotó: Varga György

11:44

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól megtudtuk: a reggeli három beavatkozást követően jelenleg további három műszaki mentésen dolgoznak a szakemberek. Sármelléknél, Bocskánál és a somogyi megyehatár közelében van szükség a katasztrófavédelem segítségére.

Munkagép dolgozik a hóátfúvás miatt lezárt Nagykanizsa és Nagyrécse közötti úton 2013. február 13-án. MTI Fotó: Varga György

10.45

Keszthely térségében intenzíven havazik, s továbbra is erős a szél. A főutakon nincs korlátozás, azok járhatók, a mellékutak nehezen. Sármellék közelében hófúvás miatt le kellett zárni a 75111 számú egy kilométer hosszú mellékutat. Ismét nem járható Zala megyében a Galambok Nagyrécse szakasz - tudtuk meg Pécsi Norbert Sándortól, a Magyar Közút Kht. Szóvivőjétől.

10:40 Heves havazás, lezárt utak a Dunántúlon

A Dunántúlon továbbra is havazik vagy szállingózik a hó, de intenzív havazást jeleztek Mosonmagyaróvár, Keszthely és Marcali térségében. Részletek itt >>>

A közútkezelő egyik munkatársa lezárja a Nagykanizsa és Nagyrécse közötti utat hóátfúvás miatt 2013. február 13-án. MTI Fotó: Varga György

10:08

Az éjszaka folyamán az M70-es autóúton egy román rendszámú kamion úgy akart visszafordulni, hogy lement a muraszemenyei lehajtón, hogy az autópálya feletti felüljárón visszamenjen, azonban a jeges-csúszós úton bebicskázott, és eközben nekicsúszott a felüljáró korlátjának. A Le-Ko Kft. műszaki mentőbázisának munkatársai segítettek a kamionoson. Jelentős kár nem keletkezett. A forgalom zavartalanul mehetett tovább.

9:30 Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére

A Nyugat- és Közép-Dunántúlon szerda éjfélig nagy mennyiségű hó várható.A nagyobb mennyiség főként Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron megyében és Veszprém megyében hullhat. Részletek itt >>>

8:45

Erősen havazik, s fúj a szél, ennek ellenére jelenleg nincs járhatatlan út Zala megyében - mondta érdeklődésünkre 8.45 órakor Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Kft. Szóvivője. - A Nagyrécse Galambok szakaszon megszüntettük a hóakadályokat, így ott is megszűnt a lezárás. Keszthely környékén nagy a hó, a mennyisége folyamatosan nő, az utak hókásásak, de - fokozott óvatossággal - mindenütt lehet közlekedni. Bár a helyzet folyamatosan változik, annak érdekében, hogy ez így maradjon teljes kapacitással dolgozunk. Az előrejelzések szerint a havazás és a szél egészen éjfélig nem szűnik meg.

8:10

A keddi változó intenzitású havazás eredményeként Zalában átlagosan 10 cm vastag hóréteg alakult ki szerda hajnalig. Az előrejelzések szerint narancs fokozatú riasztás van érvényben a megye Zalaegerszegi, Zalaszentgróti, Keszthelyi és Nagykanizsai térségeiben, továbbá citrom fokozatú Lenti és Letenye térségeiben, az erős (néhol viharos erejű) északi szél miatt.

Zalában a főutak állapota latyakos, hókásás és havas, a mellékutak állapota szinte mindenütt havas vagy hókásás. Az utakon a hóeltakarítást a Magyar Közút Nonprofizt Zrt. folyamatosan végzi.

A keddi nap folyamán az előrejelzések miatt összeült a Zala Megyei Védelmi Bizottság, továbbá minden zalai járás helyi védelmi bizottsága. A bizottságok elnökei feladatokat szabtak az időjárás által várhatóan kialakuló helyzet kezelésére. A szervezett és hatékony együttműködés eredményeként jelenleg zavartalan a forgalom a megye útjain, hótól elzárt település nincs egyedül a 7511.sz. út 11+945-14+353 közötti szakasza (régi 7-es út Nagyrécse térségében) került ideiglenesen lezárásra (Nagyrécse térsége). A közlekedés üteme jelentősen lelassult a hó miatt.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó egységei a szerdai nap folyamán eddig két műszaki mentést hajtottak végre, mindkét esetben kamionok okoztak forgalmi akadályt. Zalaszentgrót és Zalabér között egy szójadarát szállító negyven tonnás nyerges szerelvény fordult keresztbe, míg Nagykapornak külterületén az emelkedőn két kamion akadt el a hóban.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

8:00 Az egyre erősödő széllökések hóátfúvásokat okoznak

A Nyugat-dunántúli területeken kedd éjszaka óta változó intenzitással havazik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei és munkagépei ez alatt az időszak alatt is folyamatosan dolgoztak, hogy az egyre erősödő széllökések következtében kialakuló hóátfúvások miatt ne alakulhassanak ki járhatatlan útszakaszok. A megfeszített munkavégzés ellenére Zala megyében egy kis forgalmú alsóbbrendű utat már le kellett zárni, mivel a nagy erejű szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat a burkolatra. Elzárt település ugyanakkor nincs az országban. Részletek itt >>>

7:56

Hóátfúvás miatt lezárták a Nagyrécse és Zalasárszeg közötti 7511-es utat - tájékoztatott érdeklődésünkre a Magyar Közút megyei diszpécserszolgálata. Erősödik a hófúvás, így a szakemberek szerint a szerdai nap meghatározó időjárási tényezője ez lesz. Ezzel együtt Zala megyében másutt nincs sem lezárt, sem járhatatlan út, bár Zalaszentgrót térségében hasonló gondokkal küszködnek. A meteorológiai előrejelzések szerint estére csillapodik a hóesés és a szél ereje is.

7:20 Minden út járható Zalában

Éjfél óta egy és öt centiméter közötti friss hó esett Zalában, ahol a hóréteg vastagsága 15-20 centiméter, de az utakat folyamatosan tisztítják, járhatatlan út nincs - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szerda reggel az MTI-t. Pécsi Norbert Sándor közölte: a megyében a főutak latyakosak, hókásásak, Lenti térségében havasak, a mellékutak többnyire még havasak. 33 munkagép dolgozik a zalai utak hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáin.

Egyelőre gyenge vagy közepes erejű, 20-30 kilométeres széllökéseket mértek, hóátfúvások még nincsenek.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete az MTI érdeklődésére közölte: éjszaka egyetlen esetben hívták őket elakadt autóhoz, más balesetről vagy fennakadásról nem érkezett bejelentés hozzájuk.

6:56

A 76. sz. főút 43 km szelvényénél: két elakadt kamionhoz riasztották a zalaegerszegi hivatásos tűzoltókat.

6:43

A 7352. sz. főúton: egy keresztbe forduló kamion okozott forgalmi akadályt. A műszaki mentéshez a zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók vonultak.

6:30 Havazás: a katasztrófavédelem a veszélyekre figyelmeztet

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az előző nagy havazás tapasztalatai alapján ismét arra számít, hogy az érintett területeken megnő a koccanásos balesetek, az árokba csúszó és a hóban elakadó járművek száma. Ezért azt kérik, hogy - elsősorban Nyugat-Dunántúlon - mindenki fokozott figyelemmel közlekedjen. Részletek itt >>>

6:00 Havazás: másodfokúra mérsékelték a figyelmeztetést

Másodfokúra mérsékelte a várhatóan lehulló hómennyiség miatti figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban a korábbi harmad fokról. Az erős hófúvás miatt azonban több dunántúli térségben már a következő órákban magas hótorlaszokra lehet számítani. Részletek itt >>>

2:37

A 7352. sz. főút 23 km szelvényénél: a havas úton egy kamion elakadt és forgalmi akadályt képezett. A műszaki mentésben a zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók vettek részt.

2013. február 13., 16:22 forrás: Zalai Hírlap, ZAOL, Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...