Hírek

2015.08.11. 13:11

Változott a hadigondozást szabályozó törvény

Zalaegerszeg – Néhány hete lépett életbe a hadigondozást szabályozó 1994-es törvény módosítása, amely az érintetteket is cselekvésre készteti.

Arany Horváth Zsuzsa

.A magyar katonai szolgálatban eltűntek vagy elhunytak özvegyeit, gyermekeit anyagi ellátással támogatja az állam, a friss módosítás miatt azonban újból kérelmet kell benyújtani a járási hivatalok ügyfélszolgálataihoz, azaz a kormányablakokba. Akinek birtokában van az az igazolás, amely az eddigi folyósítást bizonyítja, azzal a dokumentummal erősítheti meg kérelmét. Tehát, abban az esetben is megújításra szorul a folyamodvány, ha már eddig kapott támogatást a hozzátartozó. Az állandó havi járadék az öregségi nyugdíj minimumértékének 30 százalékáig terjedhet, ami jelenleg 8 550 forint. Egyébként jellemzően a II. világháborúban elhunytak, eltűntek házastársai, illetve gyermekei lehetnek érintettek. A törvény hatályosulása után már több zalai jelentkezett a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltáránál, amiből kiderül, sok helyütt otthon már nem fellelhetők a kérelemhez szükséges iratok. Miben tud segíteni a levéltár?

A járadékkérelemhez szükséges az elhunyt vagy eltűnt születési anyakönyvi kivonata, a hozzátartozó holttá nyilvánítási végzése és a régebbi járadékfolyósításról szóló igazolás. Ha ez utóbbi megvan, akkor az előzőek nem kellenek.– Naponta négyen-öten keresnek fel bennünket, noha elméletileg mindezek meg lehetnének otthon is, dehát a gyakorlatban sokféle okból nem így van – mondja Bedőné Takács Veronika segédlevéltáros, a levéltár ügyfélszolgálatának munkatársa, aki a közgyűjteményt felkeresőknek segít az iratok megszerzésében. – A születési vagy halotti anyakönyvi kivonatot ott kell keresni és kérni, ahol kiállították, tehát a születési hely polgármesteri hivatalának anyakönyvi irattárában. A holttá nyilvánítási végzés lehet nálunk, de nem minden esetben.– A holttá nyilvánítási végzést a járásbíróságok peren kívüli iratanyagában helyezték el, de ezek sok esetben már úgy kerültek hozzánk, hogy előzetes selejtezésen estek át, ezért hiányosak – teszi hozzá Molnár András, a zalai levéltár igazgatója, jelezve, emellett tudnak megoldással szolgálni, hiszen a zalai települések hadigondozási iratai is részben megtalálhatóak a megyei levéltárban.

Bedőné Takács Veronika és Molnár András mutatja az iratokat. Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

A háborús halálozásokkal kapcsolatos iratok a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Központi Irattárából is beszerezhetők.– Itt őrzik a honvédelmi minisztérium egykori 22. veszteségi osztályának eredeti kartonjait – mondja Molnár András. – Ha nincs holttá nyilvánítási végzés, ezekből kérhető igazolás, melyről előzetes felvilágosítással tud szolgálni a levéltár.A hadigondozás iránti kérelem határidő-korlátozás nélkül bármikor előterjeszthető, tudtuk meg a zalaegerszegi járási hivataltól.  – Célszerű a kérelmezőknek minél hamarabb kérelmüket beadniuk. A hadigondozási igény visszamenőlegesen nem érvényesíthető – figyelmezetett dr. Mimon Ágnes járási hivatalvezető-helyettes.  Az egerszegi járáshoz tartozó 84 településről eddig 205 kérelmet vettek át, s körülbelül kétszázan érdeklődtek.Fontos figyelmeztetés: a kérelemhez csatolni kell a személyes okmányok másolatait (személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ-kártya, születési anyakönyvi kivonat, nyugdíjfolyósítási törzsszám igazolása) is.A híradások szerint mintegy 18 ezer hetven éven felüli embert érint a lehetőség országszerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!