Hősök mementója: Emlékmű avatás Zalaújlakon

2017. augusztus 13., 14:33 szerző: Szabó Zsófia fotós: Szakony Attila
komment
Nem feledik el azokat az elődeiket sem a községben élők, akik a világháborúk során életüket adták a hazáért.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Mementójukat a falu szívében álló emlékmű is őrzi, amelyet az év során újíttatott fel a község vezetése. Az ünnepélyes avatóra vasárnap került sor.

– Már egy évvel korábban döntöttünk a rendbetételről – idézte fel Böröndi Ferenc polgármester. – Sikerült a helyrehozatal költségeinek felére támogatást nyernünk. Az egy millió forintos összeget saját forrásból kiegészítettük, további egymillió háromszázezer forinttal. Ebből tudtuk az emlékművet renoválni – tette hozzá a falu elöljárója. Elmondta: a több méter magas alkotáson a falu védőszentjének szobra és a huszonhét hős nevét tartalmazó márványtábla is helyet kapott. Az alkotás esztétikus, virágokkal, kis tujákkal ékesített pici parkban található.

Fotó: Szakony Attila

– A hősök bebizonyították, hogy a közösségért nagy áldozatokra képesek, még az életük árán is – ennek Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő adott hangot ünnepi beszédében.

Majd Hegedüs Szilvia jegyző emelte ki, hogy az évszázadok során ugyan sok viszontagság érte a kis falu lakóit, de ők mindig talpra tudtak állni: újrakezdték a békés, szorgos mindennapokat.

– Úgy tekintünk a jövőbe, hogy nem feledjük a múltunkat – fogalmazott a jegyző.

A megemlékezés gondolatai után Somogyi Imre plébános megáldotta a szobrot, majd a résztvevők koszorúkat, mécseseket helyeztek el a talapzatnál.

Szabó Zsófia

2017. augusztus 13., 14:33 szerző: Szabó Zsófia fotós: Szakony Attila

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...