Hírek

2017.07.20. 13:57

Húsz év alatt hatalmasat fejlődött Zalakaros

A várossá nyilvánítás 20. évfordulóját idén ünneplő település ünnepi programsorozatának nyitányaként várostörténeti tudományos konferenciát rendeztek ma

Horváth-Balogh Attila

A neves szakembereket felvonultató rendezvényre a városházán került sor, a megjelenteket elsőként Novák Ferenc polgármester köszöntötte.

– A város napi rendezvények eddig elsősorban kultúráról, gasztronómiáról szóltak, s most először került be a kínálatba egy történeti konferencia – bocsátotta előre a polgármester. – Bízom benne, hogy hagyományt teremtünk, s az önkormányzat, a városi értéktár, valamint a Magyar Tudományos Akadémia pécsi regionális bizottsága által közösen szervezett konferenciával szellemi örökségünket is gyarapíthatjuk. Abban, hogy a tudományos rendezvény megvalósult, nagy szerepe volt Dr. Halász Imrének, a Budapesti Gazdasági Egyetem Zalaegerszegi Gazdálkodási Kar főiskolai tanárának. Az elnök tisztét Havasi Bálint, a Balaton Múzeum igazgatója látta el.

Első előadóként a helytörténeti kutatóként is ismert Novák Ferenc polgármester számolt be a Zalakaros templomaival és plébánosaival kapcsolatos kutatásairól.

Dr. Halász Imre, Novák Ferenc és Havasi Bálint a konferencia előtt Fotó: Szakony Attila

– Fontos és a település szellemiségéhez hozzátartozik, hogy beszéljünk a templomok és a plébánosok történetéről. Ugyanis lelkipásztoraink rengeteget tettek és tesznek a közélet, a közoktatás, közművelődés, a magyar és az egyetemes kultúra fejlődése érdekében – jelentette ki a polgármester. – Ezért a rendszerváltás után önkormányzatunk kitüntetéseivel ismerte el erőfeszítéseiket.

Előadásában a polgármester utalt rá: Zalakaros legelső, Árpád-kori templomának helyét sikerült beazonosítaniuk, s reményeik szerint a jövőben még többet tudnak meg róla.

Dr. Halász Imre Zalakaros társadalmi és térszerkezeti változását vette górcső alá, kiemelve: a város nagyléptékű fejlődésével rácáfolt arra a közvélekedésre, hogy 20 év egy település életében nem nagy idő.

A következő előadó, Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség egészségturisztikai igazgatója azt mondta: Zalakaros élen jár a belföldi vendégfogadásban, s a település ereje a kínálat komplexitásában rejlik. Bár a fő turisztikai motivációt a fürdő jelenti, példaértékű, ahogy a város meglévő értékeire és természeti környezetére építő kínálatot hozott létre.

Krampek Mihály vezérigazgató a Gránit Gyógyfürdő Zrt. fél évszázadáról számolt be, Óvári Miklós botanikus Karos zöld kincseiről beszélt, míg Fejes Éva, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park ökoturisztikai referense a térség, a Kis-Balaton természeti értékeiről tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!