Hírek

2016.06.17. 08:51

Huszonnyolc év a húsz évvel ezelőtti emberölésért

Tizenöt év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte pénteken a Zalaegerszegi Törvényszéken dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa azt a férfit, aki húsz évvel ezelőtt Csapiban megölte ismerősét.

Arany Gábor

A nem jogerősen elítélt, most 38 éves F. Rajmundot azzal vádolta a főügyészség, hogy 1996. április 5-én előre kitervelten ölte meg a vadkárbecslőként dolgozó, preparálással is foglalkozó ismerősét, majd ellopta értékeit. Vádlott-társa, a 43 éves Cs. Demeter 13 év fegyházat kapott az emberölésben bűnsegédként való részvételéért.

Az előzményekhez tartozik, hogy későbbi áldozatot, a 48 éves, Csapiban lakó férfit F. Rajmund középiskolásként ismerte meg a Somogy megyei Berzencén. A fiút felvette kocsijába a férfi, majd a közeli tavaknál szexuális kapcsolatot kezdeményezett vele, ami nem talált elutasításra. F. Rajmund idővel azonban arra az elhatározásra jutott, hogy megöli a férfit és elveszi értékeit, ehhez légfegyverből házilag átalakított, egylövetű, kiskaliberű puskát szerzett be.

A fiú 1996. április 5-én ismét találkozott 48 éves ismerősével, az estét Csapiban töltötték, majd az együttlétük után a férfi elaludt. Ekkor F. Rajmund közelről fejbe lőtte az utazótáskájában magával vitt puskával, majd három vadászfegyvert, tévét, videomagnót, fényképezőgépet szedett össze, bepakolta a férfi Lada Nivájába és Berzencére hajtott.

A következő napokban Cs. Demeter segítségével Vízváron elrejtették a járművet, amit később eladott az idősebb férfi. A pénzt, a többi holmiért kapottal együtt elosztották.

A holttestre csak a gyilkosság után öt nappal később bukkantak rá. A nyomozás annak idején pár hónap után holtpontra jutott.

F. Rajmundot a gyilkosság kapcsán tanúként kihallgatták még 1997-ben, de az akkor nem vezetett eredményre. Hosszú szünet után, 2014 márciusában újra rendőrségre idézték, és akkor vettek tőle DNS-mintát is, majd a következő évben, tavaly júniusban fogták el. Akkor F. Rajmund poligráfos vizsgálaton esett át, majd beismerő vallomást tett, aprólékosan, a részletekre kiterjedően számolt be tettéről. Ezt a vallomást a bíróság előtt már visszavonta és csak annyit ismert el, hogy április elején azon a napon valóban járt Csapiban a férfinál, aki azonban őt még éjszaka visszavitte Berzencére. Utána pedig már csak a hírekből értesült ismerőse haláláról.

F. Rajmund a tavaly nyáron újraindult nyomozás elején azonban arról is beszélt, hogy berzencei ismerőse ölte meg a preparátort, akit azon az éjjelen meg akartak lopni, de felébredt, ezért a társa fejbe lőtte. A megnevezett férfi ellen körözést adtak ki, ő önként jelentkezett a rendőrségen, majd szabadon távozott, mert F. Rajmund a szembesítés előtt ezt a vallomását visszavonta és újra arról beszélt, ő követte el egyedül a bűncselekményt.

F. Rajmundot előre kitervelten, nyereségvágyból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés, valamint hamis vád bűntette miatt marasztalták el. Az ügy másik szereplőjét, Cs. Demetert felbujtással vádolták, mert F. Rajmund azt vallotta, hogy ő javasolta megoldásként a gyilkosságot, amihez az átalakított, nyilvántartásokban nem szereplő fegyvert is adta és cserébe a preparátor értékeit kérte. A vagyontárgyak és a fegyverek nem kerültek elő, ám 2012 októberében Somogyudvarhely külterületén, Cs. Demeterhez köthető területen, erősen korrodált, szennyezett állapotban, pulóverbe csavarva egy erdész megtalálta a preparátor Simson márkájú fegyverét.

Fotó: Katona Tibor

Cs. Demeter az eljárásban végig tagadta, hogy bármi köze lenne a bűncselekményhez, de a bíróság nem fogadta el a védekezését. A két férfit egyébként 1998 novemberében fegyvercsempészés, lőfegyverrel, robbanóanyaggal visszaélés miatt jogerősen 5 év 6 hónap, illetve 8 év börtönre ítélték.

Dr. Gergye Tamás az ítélet két és fél órás indoklásában egyebek mellett kitért F. Rajmund többször megváltoztatott vallomásaira. Hangsúlyozta, ezekből csak azokat vették figyelembe, amelyeket egyéb bizonyítékok is alátámasztottak.

Kiemelte, nem találta megalapozottnak, hogy F. Rajmund a számára kínossá vált homoszexuális kapcsolatnak akart ily módon véget vetni, bár a férfi ezt vallotta. Azt is állította, hogy haragudott a preparátorra, ezért lőtte le. Ezzel szemben az 1997. februári kihallgatásán teljesen nyíltan, szégyen nélkül számolt be kapcsolatukról. Annak sem volt jele, hogy a preparátor kereste volna tolakodóan gyakran a társaságát.

Az elkövetés módja pedig előre megtervezettségre utal, mutatott rá. Cs. Demeter tagadta, hogy köze lenne a bűncselekményhez, de még azt is, hogy az általa az idő tájt használt határőr szolgálati lakásnál, Vízváron parkolt volna zöld Lada Niva. Ezzel szemben tanúvallomások szóltak arról, hogy látták az udvari fészerből kilógó, fóliával letakart járművet, amiről közel egy héttel később már Tiszateleken készített feljegyzést a helyi körzeti megbízott, emelte ki a bíró.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, az ügyész tudomásul vette a döntést.

Címkék#emberölés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!