Hírek

2014.05.30. 14:02

Idegen nyelven - Fejleszteni kell az oktatás módszerét

Zalaegerszeg – Az idegennyelv-tanításról rendeztek konferenciát pénteken a BGF Gazdálkodási Karán.

Szabó Judit

A Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási Kar Szaknyelvi és Kommunikációs Intézeti Osztálya második alkalommal hívta párbeszédre a közoktatásban dolgozó nyelvtanárokat, hogy áttekintsék a hazai nyelvoktatás helyzetét és megvitassák a problémákat.

 

A tanácskozást dr. Halász Imre PhD, a Gazdálkodási Kar dékánja nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy két alapkompetencia létezik, amely nélkül ma már nem lehet előre jutni: az informatika- és az idegennyelv-ismeret.

A rendezvény nyitó előadását dr. habil. Kurtán Zsuzsa, a Pannon Egyetem docense tartotta a szaknyelvek oktatásáról, amelyet - mint rámutatott - rugalmasan kell a társadalomban és a gazdaságban zajló változásokhoz alakítani. Ilyen a digitális technika terjedése és a munkaerőpiac növekvő követelménye is: már nem elegendő felmutatni egy papírt a nyelvvizsgáról, ténylegesen beszélni kell az idegen nyelvet.

Kurtán Zsuzsa felidézte, hogy 2012-ben tanulmányt készítettek a hazai felsőoktatásban folyó szaknyelvoktatás helyzetéről, s megállapították, hogy kevés hallgató vesz részt benne. Még ma is kikerülhet az egyetemről vagy a főiskoláról olyan fiatal, aki nem rendelkezik szaknyelvi ismerettel, ezen az előadó szerint változtatni kell.

Kurtán Zsuzsa problémának tartja, hogy a hallgatók nem ismerik fel a szaknyelvismeret fontosságát, nem motiváltak. Emiatt is megújításra szorul a képzés módszertana, szögezte le.

A konferencia további részében olyan témákat vitattak meg a résztvevők, mint például az orosz nyelv iránti megváltozott érdeklődés vagy a férfiak és a nők kommunikációs stratégiájának különbsége. Arról a közös európai értékelési rendszerről is előadást hangzott el, amelyből megtudhatják a nyelvtanárok, hogy mennyire állnak hivatásuk magaslatán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!