Hírek

2017.01.12. 20:40

A fokozott terrorveszély miatt szigorít a kabinet

Budapest - Visszaállítják az idegenrendészeti őrizet intézményét az ország bevándorlással érintett határain - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az idei első Kormányinfo sajtótájékoztatón.

Osváth Sarolta

Lázár János a szerdai kormányülésről szóló beszámolójában elmondta: ez azt jelenti, hogy a menekültek, míg a menekültkérelmüket pozitívan nem bírálták el, nem mozoghatnak szabadon az országban. Ha a kérelmet elutasítják, a menekült a jogerős elbírálásig sem hagyhatja el a határt. Az intézkedésre a fokozott terrorveszély és a megnövekedett biztonsági kockázatok miatt van szükség - magyarázta. A határozat azonnal életbe lépett, a belügyminisztert sürgős intézkedésre kérték fel.

Lázár János elismerését fejezte ki önkormányzatoknak, egyházaknak, civileknek és a lakosságnak, hogy a rendkívüli hidegben segítik a hajléktalanokat és a rászorulókat. Hangsúlyozta: az ország energiatartalékai elegendők, biztonságos a gáz és a villamosenergia-ellátás.

Lázár János miniszter a sajtótájékoztatón elmondta: az országnak elegendő energiatartaléka van Fotó: Máthé Zoltán/MTI

A miniszter beszámolt arról, hogy az EU Csalás Elleni Hivatala lezárta a vizsgálatot és 76,6 milliárd forintra megbüntette Magyarországot, a 4-es metró építésével kapcsolatos, Demszky Gábor főpolgármester idejében történt szabálytalanságok miatt. A kormány büntető feljelentés tesz ismeretlen tettes ellen.

Elhangzott továbbá, hogy szigorításokat vezetnek be az uniós és a kormányzati források felhasználásánál: az eredeti költségek túllépését 15-30 százalékos mértékig miniszteri és igazságügyi szakértői vélemény alapján engedélyezik, 30 százalékon felül pedig tilalmat hirdetnek.

Az újságírói kérdések fő témája Németh Szilárd kormánypárti politikus civil szervezetekkel kapcsolatos kijelentései voltak. A kormány senkit nem akar eltakarítani - hangoztatta Lázár János és megértést kért azokkal a politikustársaival szemben, akik érzékenyen reagáltak a külföldi befolyásolási törekvésekre. Az igazságügyi tárca arányos és mindenkire egyformán vonatkozó javaslatot készít, de még egy nem létező előterjesztésről folyik a vita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!